Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 50 журналисти по света са починали от коронавирус

04 май 2020, 11:56 часа • 2298 прочитания

Независимата организация PressEmblemCampaign(PEC), занимаваща се с въпросите за безопасността на служителите на медиите, пресметна броя журналисти, починали по време на пандемията от коронавируса. Става дума за 55 журналисти от 23 страни, загубили живота си от болестта. Новината съобщи "РИА Новости" на 1-ви май.

Според агенцията, журналистите по време на пандемията са изложени на особен риск, тъй като предават на живо от болници, взимат интервюта от лекари, медицински сестри и пациенти.

Най-много наши колеги са починали в Еквадор - 9 души. В САЩ от коронавирус са починали осем репортери, в Бразилия - 4, в Испания и Великобритания - по трима. Според "РИА", в различни страни не се прилагат необходимите защитни мерки като спазване на дистанция, носене на маски, спазване на висока лична хигиена и на карантина, особено в началото на пандемията.

Първият регистриран от организацията случай на смърт сред медийни служители е от 21 март. Тогава двама спортни журналисти от Испания, на 59 и на 78-годишна възраст, починаха след заразяване с новия вирус.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес