Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На път ли е Пуерто Рико да се превърне в Гърция на Карибите?

07 август 2015, 16:01 часа • 23732 прочитания

Щатската територия Пуерто Рико понастоящем е в дълбока икономическа криза. Островната страна е просрочила част от своя дълг, равняващ се на общо 73 милиарда долара, и е пропуснала да изплати вноска по задълженията си.

Спряган като „Гърция на Карибите“, щатският остров трябва да изплати 58 милиона долара по лихви и главници на свои кредитори, но направи само частично плащане по лихвите.

"Притежателите на държавни облигации днес не получиха пълно и своевременно плащане на дълга", заяви вицепрезидентът на агенцията за кредитни рейтинги Moody's Емили Реймс в свое становище. „Moody's гледа на тази случка като на пропуск“, добави още тя.

Вицепрезидцентът на Moody's заяви още, че Пуерто Рико няма ресурсите да извърши своите предстоящи плащания.

От Правителствената банка за развитие на Пуерто Рико съобщиха, че пълното плащане не е направено поради „липса на подходящи фондове за тази фискална година“, цитирани от тайванската медия Тhe China Post. Президентът на банката заяви, че все пак е направено частично плащане със средства, останали от предишни бюджетни кредити.

Правителството на Пуерто Рико обяви през юни, че островът ще търси разрешаване на проблемите със своите дългове съвместно с кредиторите, за да бъдaт избегнати неустойки.

Пуерто Рико е остров от групата на Големите Антилски острови, разположен на изток от Доминиканската Република и в Североизточната част на Карибско море. Населението му е около 3 900 000 жители.

Столицата на Пуерто Рико е град Сан Хуан. Статутът на острова е „свободно присъединила се към Съединените американски щати държава“. Действието на конституцията на САЩ е ограничено. Върховната власт принадлежи на щатския конгрес, но територията има собствено самоуправление.

Използвани източници: Агенция Moody's, цитирана от The China Post; Правителствената банка за развитие на Пуерто Рико, цитирана от “The China Post”; WolframAlpha.

Автор: Теодор Спасов

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес