Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На осеяния с мини фронт в Украйна дори руските трупове могат да убиват

04 август 2023, 13:29 часа • 9603 прочитания

Когато украински сапьори намират телата на руски войници на изоставена позиция в Запорожието, веднага осъзнават, че има нещо нередно.

"Имаше трима или четирима мъртви от техните. Две момчета лежаха едно върху друго, което ни направи подозрителни, защото ако имаше експлозия, щяха да бъдат хвърлени в различни посоки, а тук единият лежи върху другия", казва Владимир, 47-годишен сапьор с вероятно най-опасната работа в Украйна - разчистване на противопехотни мини на фронта.

"Добре направихме, че не ги докоснахме, защото когато стигнахме дотам с едно "коте", видяхме, че под тях има противопехотна мина", разказва Владимир, цитиран от "Ройтерс". "Тя избухна и взриви и двамата, но ние останахме в безопасност, слава Богу".

"Котето", за което той говори, е сгъваема стоманена кука, която сапьорите използват за обезвреждане на капани-бомби. Инструментът е наречен така заради щипките, които се изпъват като котешки нокти.

Окупационните руски войски са разпръснали мини и капани през стотици километри от украинския фронт - тактика, която киевските командири определят като основна причина дългоочакваната им лятна контраофанзива да се забави.

ОЩЕ: Руснаците градят фалшиви окопи, за да примамят украинците в капани с експлозиви

Сапьорите винаги загиват първи

За сапьори като Владимир всеки ден е свързан със смъртоносен риск, тъй като се опитват да обезопасят терена, за да могат украинските войници да напреднат и накрая цивилните да се приберат у дома.

"Всеки ден губим по един сапьор - ранен или мъртъв. Това е опасна работа. И независимо дали цяла бригада напредва, или около 12 момчета излизат на мисия, винаги сапьорите са първите, които загиват. Това е много опасно", казва 47-годишният украинец.

ОЩЕ: Страх лозе пази: Русия се готви за война на своя територия (ВИДЕО)

Руснаците минират всичко, добавя той пред "Ройтерс". "Отварят врати, кашони и сандъци, дори играчки, дори и собствените си мъртви. Те знаят, че нашите медицински евакуационни групи вдигат ранените и мъртвите, под които след това намират тези експлозиви. А това е много опасно за нас".

През първия месец на контраофанзивата, започнала през юни, противопехотните мини нанесоха колосални поражения, казва Олександър - анестезиолог от 128-а бригада, който работи в полева болница на фронта.

След като мините принудили командирите да забавят настъплението, броят на ранените, пристигащи в неговата болница, значително намалял. Но сапьорите продължават да бъдат убивани.

"В тази посока (Запорожието - бел. ред.) районът е силно миниран и затова се преодолява толкова бавно", казва той.

"Имали сме случаи, когато са докарвали по пет-шест ранени, а повечето от тях са се оказвали сапьори. Има толкова гъсто миниран район, че дори една крачка встрани от вече разчистения маршрут може да завърши доста фатално".

ОЩЕ: Успехът на украинската контраофанзива се бави. Защо?

"Котета" и "ботуши паяци"

Междувременно украинските заводи се подготвят да произвеждат оборудване, което да помогне на сапьорите да бъдат в по-голяма безопасност. В допълнение към куките (т.нар. "котета") на подразделението на Володимир са изпратени "ботуши паяци", които повдигат всеки крак от земята на четири метални крачета, така че всеки взрив, който те предизвикат, няма да бъде задействан директно под тялото на сапьора.

Те са изработени от Игор Иефименко в завода в Харков въз основа на модифициран канадски прототип. Той разказва пред "Ройтерс", че е предложил идеята на службите за спешна помощ, след като негов роднина загубил пръста си заради мина.

Олександър - медикът, който лекува сапьорите на фронта, знае, че опасността няма да свърши скоро. "Определено няма достатъчно сапьори, а предвид интензивността на минното дело, дори и след войната сапьорите ще бъдат една от основните професии", казва той.

"Бихме искали просто да се събудим един ден, сякаш това е кошмар, лош сън, и просто да се отърсим от него, да се измием със студена вода и всичко това да остане някъде зад гърба ни. Но това е реалността", добавя Олександър.

ОЩЕ: Руски генерал говори в числа за руските жертви в Украйна, Кремъл го цензурира (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес