Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем ли да вярваме на проверителите на данните за COVID-19 и ваксините - ето кой ги финансира

05 ноември 2021, 12:57 часа • 10768 прочитания

Чудили ли сте се някога кой стои зад проверките на фактите и дезинформацията относно COVID-19 и ваксините във Facebook? Ще ви предоставим данни за финансирането на отделните проверители и вие ще прецените сами за себе си.

FactCheck.org се финансира отчасти от фондация "Робърт Ууд Джонсън" (третият най-голям донор), която държи близо 2 милиарда долара в акции на компанията Johnson & Johnson, която е едно от големите имена във фармацевтичния бизнес и производител на ваксини срещу коронавирус.

По информация от FactCheck.org, те стартират функцията „SciCheck“ през 2015 г., която има поставена цел „да повиши общественото познание и разбиране на науката и научните изследвания“.

През декември 2021 г. те стартираха проекта за проверка на данните за COVID-19 и ваксините срещу него, който, според тях, цели „да увеличи излагането на точна информация, като същевременно намали въздействието на дезинформацията“.

Главният изпълнителен директор на компанията Ричард Бесер пък е бивш (2009) директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

FactCheck.org заявява: „Фондацията няма контрол върху нашите редакционни решения“, но „независимите“ арбитри на Facebook на практика печелят от ваксините.

Даниел Хоровиц, главен редактор в The Blaze, коментира това по следния начин: „С други думи, компаниите за ваксини контролират потока от информация за ваксините.

NewsGuard е друг самоназначен интернет пазач, който продава плъгин за браузър за оценяване на уебсайтове по девет критерия за достоверност и прозрачност. Той също така се занимава с проследяване на страници във Facebook. NewsGuard получава голяма част от стартовите си средства от Publicis Groupe, гигантска глобална комуникационна група с подразделения, които брандират изображения, дизайн на цифрови бизнес платформи, връзки с медиите и здравеопазване.

Другият голям "донор" на проверителите е Гугъл. Гигантът предоставя 6,5 милиона долара (5,3 милиона британски лири) безвъзмездни средства на организации по света, които се борят с дезинформацията, с непосредствен фокус върху пандемията от COVID-19.

Тези, които се възползват от финансирането, включват независима проверка на фактите от Обединеното кралство Full Fact и испанския Malta.es, които да координират международните усилия за увеличаване на експертите и намаляване на разпространението на вредно съдържание, се посочва в прессъобщение.

Във Великобритания инициативата Google News засилва подкрепата си за First Draft, организация с нестопанска цел, която предоставя инструменти за проверка и обучение, както и координира мрежата CrossCheck.

Източник на доходи за "арбитрите на истината" са и грантове. Става въпрос за програма за безвъзмездни средства на стойност 1 милион долара. Те са свързани с института Poynter. Той представлява академия по журналистика и изследователска организация с нестопанска цел, базирана във Флорида. Институтът е собственик на вестник Tampa Bay Times и международната мрежа за проверка на фактите (IFCN) и управлява PolitiFact.

Превод и редакция: Тодор Беленски

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес