Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мнение: Танковете на Запада не могат сами по себе си да спечелят войната за Украйна

15 февруари 2023, 07:30 часа • 3847 прочитания

Западните танкове, особено германските, няма да могат да повлияят на хода на конфронтацията в Украйна, те няма да се превърнат в "магическа пръчка". Това мнение изразява роденият в Украйна Майкъл Кофман, директор на изследователските програми за Русия в Центъра за военноморски изследвания на САЩ. Той обяснява защо предложението на Владимир Путин за мир би било най-трудният тест за САЩ.

Кофман: Руснаците наистина не се готвеха за мощна съпротива [на украинската армия], а планираха почти безкръвопролитна операция за "смяна на режима" в Киев. В началото на инвазията не се предвиждаше истинска, сериозна битка с украинските сили. Изненада ме и украинската съпротива. Основава се преди всичко на безстрашните, животоспасяващи действия на доброволците и само в по-малка степен на подготвен отбранителен план. Неочаквано беше участието на Америка във военните усилия. САЩ смениха политиката си и изпратиха на своя съюзник не само оръжие. Те явно споделяха информация от своите разузнавателни агенции.

Der Spiegel: В каква фаза на конфликта се намираме сега?

Кофман: Намираме се в преходна фаза, в която и двете страни се фокусират върху това да накарат войските си да настъпят. През изминалите няколко месеца и двете страни се включиха в позиционни боеве, за да разположат силите си на по-удобни позиции за последващото общо настъпление. И двете страни правят това. Руските сили предпазливо, щадящи хората, започват настъпателни операции, които ще им дадат възможност да завземат целия Донбас. В същото време те се опитват да действат така, че да могат да се защитят при украинско контранастъпление.

Der Spiegel: В Германия имаше разгорещен дебат относно изпращането на танкове в Украйна. Сега тя получава танкове Leopard 2. Какво означава това за последващия ход на военните действия?

Кофман: Този дебат беше важен за германската политика, но аз съм скептичен относно идеята, че самото притежаване на западни танкове ще обърне хода на ситуацията в Украйна. Танковете са отделна силна страна на украинската армия, но отделните силни страни не принадлежат към решаващите фактори, които драстично променят картината на войната. Така че танковете няма да станат "вълшебната пръчка" сами по себе си. Дори толкова мощни оръжия като пусковите установки за ракети с голям обсег HIMARS вече не са толкова актуални. Обикновено определен вид оръжие има най-голям ефект, когато се използва за първи път в определен конфликт. А в битките на територията на Украйна вече са унищожени хиляди танкове и не вярвам западните да превъзхождат толкова руските по качества, че да променят цялата ситуация драстично сами по себе си, без да бъдат част от нещо по-голямо.

Der Spiegel: Путин обяви още през януари, че ще модернизира руските ядрени сили. Какво може да стои зад това?

Кофман: Трудно е да се каже. Мисля, че основното условие, което може да тласне руснаците да използват ядрени сили, ще бъде някакъв абсолютен, зашеметяващ успех на Украйна. Някакво успешно действие на украинците, което би довело до рязко отслабване на руските сили. Това би изтощило руснаците толкова много, че те няма да видят никаква перспектива в по-нататъшната борба. Не е изключен подобен успех от украинска страна, но е много, много малко вероятен. Така че няма място за паника, необходимо е внимателно да се оцени възможността за ядрена ескалация, без да се надценява или подценява опасността.

Що се отнася до мира, той все още е далечна мечта и за двете страни, а тази ситуация не се е случила вчера... Никоя страна не е готова да се откаже дори от най-малките си военни цели. Далеч сме от патова ситуация, така че конфронтацията продължава.

Der Spiegel: А какво ще стане, ако Русия прояви интерес към мирни преговори?

Кофман: Тогава ще започне най-интересното. Факт е, че противно на масовата заблуда, основният тест за политическата воля на Запада ще бъде моментът, когато (най-вероятно от руска страна) бъде предложено примирие. Как да се отнасяме към мирното предложение на Русия? Затова този въпрос ще се превърне в тежко изпитание за единството на Запада.

Защото със сигурност ще има държави на Запад, които просто ще подкрепят оттеглянето на НАТО от тази война и тежестите, свързани с нея. И за тези страни интересите на Украйна, на г-н Зеленски, не са на първо място, а в най-добрия случай на заден план... Западът ще направи всичко възможно да запази своето единство, но спомнете си последните оръжейни скандали. Германия в никакъв случай не беше единствената страна, която се колебаеше.

ОЩЕ: Съюзниците се договориха да изпратят стотици танкове Leopard 1 на Украйна

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес