Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Вече никой не може еднолично да диктува правилата на играта по света

26 април 2020, 09:40 часа • 14269 прочитания

Нито една страна вече не може еднолично да диктува на международната общност правилата на играта. Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю пред „Първи канал“, цитирано от агенция ТАСС.

По неговите думи държавите, които се опитват едностранно да диктуват правилата на играта, окончателно са загубили тази възможност, сблъсквайки се с противодействието на независимите участници в международния живот. „Това няма да се случи, защото вече е невъзможно: противопоставят им се тези, които имат възможността да отстояват своите права на участие в определянето на световния дневен ред“, подчерта Лавров. 

Той посочи, че Русия също играе ролята на такъв балансиращ фактор. „Ако кажем, че Русия иска „да не позволява на другите да формулират правилата на играта сами“, тогава да - тя не иска правилата на играта да се формират от един или двама играчи. Ако такова твърдение се изрази към нас, тогава, вярвам, това е висока оценка на външната ни политика“, каза още министърът, отбелязва и агенция "Фокус".

По неговите думи Русия е формирала тази независима позиция на международната арена, след като е била оглавена от президента Владимир Путин и тази самостоятелност дразни много западните партньори на Москва. „Когато всички опити да говорим и да се договаряме с добро бяха възприети като слабост, тогава в нашето обществено мнение, в нашия народ се появи нужда от такъв човек, като Владимир Владимирович Путин. И той напълно оправда и продължава да оправдава очакванията“, подчерта първият дипломат на Москва.

Лавров добави, че Русия има за цел да хармонизира интересите на различни страни по света. „Много е трудно да ги доведем до общ знаменател. Това ще бъде много дълъг процес“, посочи той. „Необходимо е не само да мислим, но и да настояваме, да правим конкретни предложения как да построим света, как да сме подготвени за факта, че днес трябва да разработим нови правила, основаващи се на суверенното равенство на държавите, уважението един към друг, ненамесата във вътрешните работи - както е записано в Устава на ООН“, обясни министърът.

Темата продължава и в този материал.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес