Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде живеят най-щастливите хора на света

29 януари 2021, 08:20 часа • 18661 прочитания

Щастието е нещо относително за всеки човек. И въпреки това, дори и по отношение на това толкова субективно и емоционално състояние, има класация за най-щастливите и най-нещастните нации по света.

Всяка година подразделение на ООН изготвя Световен доклад на щастието. В доклада се измерва субективното щастие на около 1000 души от всяка страна. Всеки човек отговаря и оценява собственото си равнище на благополучие. Оценката се прави с използване на т.нар. "стълба на Кантрил".

Към респондентите е отправен следния въпрос: Представете си стълба със стъпала от 0 до 10. На върха е най-щастливият за вас живот, а на дъното е най-лошият. На кое стъпало мислите, че сте в момента? Така отговорите на въпросите са много субективни и показват личната оценка на всеки един.

Въпреки това въпросите са групирани в 6 ключови критерия: доходи /БВП на глава от населението/, социална подкрепа, продължителност на живота, свобода, щедрост и липса на корупция.
Докладът обхваща 157 държави. Ето и най-щастливите нации за 2020 :

1. Финландия

2. Дания

3. Швейцария

4. Исландия

5. Норвегия

6. Нидерландия

7. Швеция

8. Нова Зеландия

9. Австрия

10. Люксембург

Финландия оглавява тази класация за 3-та поредна година. България е на 96-то място.

Най-нещастните нации са:

1. Афганистан

2. Южен Судан

3. Зимбабве

4. Руанда

5. Централна Африканска Република

6. Танзания

7. Ботсвана

8. Йемен

9. Малави

10. Индия

Суперсилите не са щастливи

Изненадващо или не, но нито една от 10-те най-големи световни икономики не влиза в топ 10 на щастливите нации. Великобритания е № 13, САЩ - 18, Япония е на 62 място, Русия на 73-то, Китай - 94-то!

За първи път този доклад се изготвя през 2012 г по предложение на министър-председателя на Бутан. Бутан е първата и единствена страна в света, която приема официално като показател за развитие "брутно национално щастие" /вместо брутен вътрешен продукт/.  

През същата година ООН приема 20 март за Международен ден на щастието, който за първи път се чества през 2013 г. В учредителния документ на Общото събрание се отбелязва, че "стремежът към благополучие и щастие е сред основните цели на цялото човечество. Той трябва да бъде включен в целите на държавната политика на всяка една страна".

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес