Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крим е ключът: Анализ на украинската контраофанзива от генерал Бен Ходжис (ВИДЕО)

24 април 2023, 16:29 часа • 21183 прочитания

Не знам защо я наричат пролетна контраофанзива. През пролетта вали, кално е. Така генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американската армия в Европа, коментира сегашната ситуация в Украйна и предстоящата контраофанзива на украинците, която ще бъде извършена от механизирани военни части т.е. с помощта на танкове, бронирани машини и с подкрепата на артилерия.

Свиквайте: Нова атака срещу Севастопол. Руските слабости преди контраофанзивата (ВИДЕО)

Именно климатичните условия са едно от изброените от американския генерал условия контраофанзивата да се случи. Другите са подготовка на атакуващите сили – т.е. завършване на съответното обучение, плюс логистика. Щом всичко това бъде налице, украинците ще изберат едно, две или три места по фронтовата линия от 900 километра и ще атакуват масирано там - на фронтове, които може да са много тесни, по 10-20 километра в широчина, каза Ходжис пред Deutsche Welle. Целта ще е да стигнат чак до Азовско море и да прекъснат т.нар. сухоземен мост, който руснаците изградиха в началото на войната. Това е сухопътната връзка от Кримския полуостров чак до Воронежка и Белгородска области.

За Ходжис именно Крим е ключът за края на войната. Той счита, че и за украинците е така – техният щаб знае, че без Крим Украйна никога няма да има сигурност и постоянно ще е под заплаха от следващо руско нападение. "Мисля, че (при връщане на Крим) украинците ще оставят Кримския (Керченския) мост непокътнат за известно време, за да може всички желаещи да се изтеглят към Русия - после ще го прекъснат (разрушат)", заяви американският бивш военен.

Как ще се случи контраофанзивата – с комбинирани военни части, с танкове, както и инженерни звена, които ще имат роля в разминирането на терен, който трябва да бъде преминат. Ходжис напомни, че вече месеци наред в страни-членки на НАТО хиляди украински военни тренират именно с цел преодоляване на защитни съоръжения, каквито руснаците са им подготвили – минни полета, окопи, т.нар. драконови зъби за спиране на танкове и бронирани машини. Вероятно ще трябва да бъдат преминати 2-3 линии на защита, за да се постигне успех, добави той.

Генерал Ходжис очаква и украинските ВВС също да играят сериозна роля в предстоящата контраофанзива. Макар и силно пострадали, украинските ВВС ще атакуват руски логистични и командни постове, руска артилерия и руско ПВО, за да подкрепят наземните операции, смята той. Всъщност, именно отказът на Запада да даде щурмови изтребители като F/A-18 Hornet на Украйна, които са идеални точно за въздушна подкрепа на наземна атака с механизирани части, е жестоко критикуван от мнозина експерти: The Economist: Предадените на Киев изтребители МиГ-29 са за резервни части

Генералът е убеден, че украинците имат повече тежка военна техника, отколкото всъщност се знае публично – включително много пленени от руснаците танкове и БТР-и, които ще използват. "Те се справят добре в опазването на информация, за разлика от нас", каза Ходжис, визирайки вече прословутия скандал "Пентагонлийкс".

Ходжис изрази учудване, че руснаците толкова държат на превземането на Бахмут, което, според него, няма особена стратегически важност, няма дори толкова сериозна тактическа и оперативна важност. Но именно това руско упорство и успеха на украинците да увлекат руснаците в тази месомелачка, без самите украинци да жертват най-добрите си войници там и да хвърлят всички сили, американският военен вижда като първа стъпка от успешен украински удар с цел Крим: Ген. Ходжис: Битката за Бахмут е подготовка за връщането на Крим

Ще използва ли Владимир Путин ядрено оръжие, ако загуби Крим? Ако Русия запази Крим, ще има огромно военно предимство, категоричен е Ходжис, като наблегна и на факта, че икономически Мариупол е безполезен за украинците, дори да си го върнат, ако Крим е руски – защото няма излаз от Азовско море. Генералът каза и: "Много малко вероятно е при загуба на Крим Русия да използва ядрено оръжие. Ядрените оръжия са ефективни като средство за сплашване – руснаците знаят, че дори да използват тактическо ядрено оръжие някъде в Украйна, украинците ще продължат да се бият. Джо Байдън предупреди, че ще има катастрофални последици за Русия, ако използва ядрено оръжие. Китайският президент каза да не се използват ядрени оръжия. Индия каза същото. Мисля, че хората около Путин знаят, че живот след него за тях ще значи той да не ползва ядрени оръжия. Режимът на Путин зависи не от Крим, а от това да осигури собствената си сигурност т.е. да не изгори всичко около себе си и да последва съдбата на диктатори като Кадафи и т.н. Путин е човек, който се държеше на 10 метрова маса от други хора заради Ковид – не звучи да е самоубиец".

Бен Ходжис обаче напомни, че Западът досега не е казал точно и решително, че иска Украйна да победи. Вместо това основното послание е, че иска Русия да не победи - но това не помага за решителна украинска победа. "Изглежда сякаш Западът го е страх какво ще стане при победа на Украйна, защото няма да има контрол след това", коментира той. За него, ангажимент за победа на Украйна значи да се дадат всички оръжия, от които тя има нужда. "Ако украинците имаха ракети ATACMS, Руският черноморски флот вече щеше да е принуден да се махне от Севастопол", каза генералът.

"Всичко може да свърши тази година, ако американската администрация поиска наистина Украйна да победи", убеден е Бен Ходжис, който смята и, че дори в Републиканската армия има достатъчно влиятелни хора, които са наясно какъв проблем е войната в Украйна в глобален мащаб и че ще има двупартийна подкрепа в помощ на Украйна дори след президентските избори в САЩ през 2024 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес