Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски и севернокорейски оръжия могат да спрат HIMARS. Ще ги получи ли Путин? (ВИДЕО)

26 юли 2022, 21:00 часа • 16788 прочитания

На фона на значителните успехи на Русия в Украйна от пролетта на 2022 г., може би най-забележителната помощ за Киев от съюзниците в НАТО е реактивната артилерийска система M142 HIMARS, която е високо ценена заради мобилността си, точността си и обсега си. Системата беше въведена в експлоатация за първи път през 2010 г., а Украйна стана едва шестата страна в света, която я получи. Въпреки че руските източници се хвалят с унищожаването на 4 системи HIMARS (бел. ред. - представените данни за това обаче звучат смехотворно), западни експерти са категорични, че тези средства значително са усложнили руските военни операции и то на етап, когато артилерията играе решаваща роля в кампанията.

Руски тв водещ: Русия снима на полигон в Беларус как "унищожава" гумени HIMARS

Макар Русия след края на Студената война донякъде да пренебрегна развитието на ракетната артилерия - до голяма степен поради общия индустриален упадък след разпадането на Съветския съюз - то потенциалните съюзници на Москва могат да ѝ осигурят артилерийски системи, които да съответстват на HIMARS или дори да ги превъзхождат. Северна Корея и Китай са водещи в развитието на ракетната артилерия, произвеждайки системи, които са несравними с другите по света, посочва в свой анализ Military Watch.

Китайската ракетна артилерийска система PCL191 се счита от мнозина за най-боеспособната в света и има обсег на стрелба от 500 км при тестове през юли 2021 г. - 543% повече от HIMARS (американската система може да стреля и с 3-4 пъти по-голям обсег от този, демонстриран в Украйна - 300 километра, обаче за целта трябват специални боеприпаси). Това означава, че китайското оръжие ще "покрие" основната част от Украйна, без дори да пресича руската граница. Въпреки че нейната доставка със сигурност ще промени играта на бойното поле, продажбата на тази и други китайски системи е възпрепятствана от строгия неутралитет на Пекин. Китай няма намерение да доставя оръжие на нито една от страните в конфликта и този рязък контраст със силната подкрепа на НАТО за Киев значително ограничава способността на Русия да внася оръжия.

С изключение на Китай и Русия, Северна Корея има най-голямата военнопромишлена база извън сферата на влияние на Запада - поради географията на Корейския полуостров, КНДР е инвестирала много в развитието на водещите в света системи за MLRS (ракетни системи за залпов огън). Освен това, за разлика от Пекин, Пхенян открито подкрепи руската позиция в ООН по темата "Украйна" и едностранно призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна, които Москва призна още през февруари.

Представена през 2014 г., корейската реактивна артилерийска система KN-09 има обсег от 200 км и може лесно да надмине HIMARS, ако говорим за по-ниския клас боеприпаси на американската система. Освен това доставките могат да бъдат организирани на най-ниска цена: Северна Корея и Русия са свързани с железопътен транспорт и оръжейните системи могат да бъдат прехвърлени в Украйна за броени дни с корейски екипажи или с руски след подходящо обучение.

Първият вариант ще бъде огледален отговор на прехвърлянето на американски персонал в Украйна, за да се ускори разполагането на HIMARS. Севернокорейският вариант от още по-високо ниво, системата KN-25, беше представен през 2019 г. и може да се похвали с още по-голям обхват - от над 400 км. Може да се достави вместо своя предшественик или наравно с него.

И двете системи са проектирани за максимална мобилност като HIMARS и позволяват бързо да се промени местоположението на установката след стрелба. Поради китайските ограничения върху продажбата на оръжия закупуването на севернокорейските KN-09 или KN-25 изглежда най-доброто решение за руската армия: това не само ще избегне загубата на губеща позиция в артилерийски дуели в Украйна, но е и практически осъществимо със трансфер на технологии или предоставяне на самолети за Северна Корея, тъй като авиацията е основната слабост на нейния отбранителен сектор.

Въпреки това, поради оръжейното ембарго на ООН срещу Северна Корея, подобни придобивания трябва да се извършват тайно, без да се разкрива страната на произход.

ОЩЕ: Най-голямата ядрена подводница в света пак е руска. Какво значи това за САЩ?

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес