Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Керемедчиев: "Томас Кук" потъва още от 2012 г., според Ангелкова фалитът бил трудно предвидим

12 октомври 2019, 14:00 часа • 4799 прочитания

„От 2012 г. „Томас Кук" бавно и уверено потъва. Всички финансови показатели на фирмата показват, че ситуацията при тях става драматична.

Тук може да се направи един паралел с това, което стана 2007-2008 г. в САЩ с „Лемън Брадърс" - не защото отново сме на прага на финансова криза, а защото тук има комбинация между изключително лош мениджмънт и лошо обстоятелство”.

Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред БТВ.

Британският туроператор започна да потъва заради основните си пазари в Турция и Египет и проблемите там, но окончателният край на компанията е причинен и от безотговорността на мениджърите ѝ.

„Въпреки финансовите проблеми мениджърите на „Томас Кук” си раздадоха бонуси от 35 милиона паунда”, отбеляза Керемедчиев и припомни, че компанията е спонсорирала и Олимпийските игри в Лондон.

Фалитът на „Томас Кук” ще доведе до дела, които ще се точат с години, смята експертът.

В дългосрочен план обаче този банкрут може да доведе до така нужната диверсификация на туристическия пазар, като все по-голям дял ще имат резервациите по интернет, а не „такива мастодонти”, смята Керемедчиев.

В същото време пред БНТ, министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че фалитът на 'Томас Кук" е бил много трудно предвидим.

По думите й от "Томас Кук" са изпратили на 12 юли официални писма, че са сключили сделка с инвеститор и са описали стъпките за оздравяване на туроператора.

Изключително сериозно разместване се случва в момента на пазара и това неизменно дава своите отражения, подчерта Ангелкова.

Министърът посочи още, че за следващата година е предвиден специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм през рекламата с 15 милиона лева.

Ангелкова се оправда са слабата посещаемост на черноморските ни курорти през юни с "изкуствено създадена истерия".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес