Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще струва Brexit на гражданите, най-добре знаят те

02 март 2018, 11:30 часа • 5391 прочитания

Раздразнени от преговорите по Brexit, гневни на Брюксел или просто страхуващи се от бъдещето, обикновените британци и други европейци вече вземат решения за промяна на живота си, една година преди Великобритания да напусне ЕС.

Служителите в офиси, земеделските стопани и радиоводещите приемат нови националности, преместват бизнеса си или търсят изгодни алтернативни търговски сделки, докато политиците се борят да измислят план, пише агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

"Други хора на моята възраст започват да се заселват, правят по-дългосрочни планове за живота си", казва 32-годишният Мат Дейвис, преселил се в Мадрид британец. "За мен е много трудно да планирам всичко след март 2019 г., защото просто нямаме представа какво ще се случи", обяснява служителят в колцентър.

Британски и европейски дипломати ще възобновят преговорите в Брюксел и се надяват да се споразумеят  за преходния период след Brexit. Но формата на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС далеч не е сигурна и британското правителство е дълбоко разделено по въпроса как да продължи. Тази несигурност е още по-належаща за три милиона граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, много от които сега поставят под въпрос бъдещето си там.

Brexit засяга "всяка част от живота ни", каза пред AFP радиоводещият Гоша Прохал, един от почти един милион полски граждани, живеещи във Великобритания. 25-годишният Прохал се е заселил в Питърбъроу, град в Източна Англия, където през последните години имаше сериозен прилив на имигранти и на референдума през 2016 г. 61% гласуваха за излизането от ЕС.

Не може да работи с несигурност

Агенцията разговаря с петима граждани на ЕС и с петима британци, живеещи в континентална Европа, за техните надежди и страхове в очакване на идването на датата за Brexit – 29 март 2019 г.

Уилям Линч, от Северна Ирландия, има ферма за стриди в Лъф Фойл. На него ще му се наложи да премести бизнеса си два километра надолу по течението в Република Ирландия – отвъд в момента невидимата граница – ако след Brexit бъдат наложени митнически такси. "Не мога да го оставя до последната минута", каза 63-годишният бивш пожарникар. Стридите, които развъжда тази година, са предимно за износ за Франция. Те няма да бъдат събрани, докато Великобритания не напусне ЕС. "Не мога да работя в несигурност", отбелязва производителят.

Великобритания се разкъсва

Подкрепящият Brexit овцевъд Пип Симпсън заяви, че смята, че Брюксел прави преговорите "колкото е възможно по-мъчителни". 51-годишният мъж гласувал за напускането на Европейския съюз на референдума през юни 2016 г., но сега е изправен пред перспективата за загуба на субсидиите от ЕС за фермата.

Допитванията до общественото мнение през първите няколко месеца показаха леко увеличение на броя на хората, които смятат, че Великобритания греши с референдума за напускане на ЕС, но експерти казаха, че разликата с резултатите от референдума е незначителна.

"Страната беше разделена на две преди 18 месеца и не се е променила много", каза политологът Джон Къртис на конференция този месец. По думите му разногласията оставиха някои британци, живеещи в ЕС, да се чувстват отчуждени.

Консултантът за бизнес прогнозиране Андрю Кетли, който се е преместил в Мюнхен през февруари миналата година, пуска корени там. „Не искаме да живеем в страна, която ни разкъсва“, каза той.

44-годишният Барнаби Харвард, редактор, който от 2005 г. живее във Варшава с полската си съпруга, кандидатства за полско гражданство и приключи с помислите за връщане вкъщи. "Цялото нещо с Brexit ме накара да се откажа. То е нещо, което ме кара да почувствам, че моята страна не е това, което мислех, че е", каза той.

Гражданите на ЕС във Великобритания също вземат подобни решения, коментира AFP.

32-годишната Габриела Шомору, която е живяла през целия си зрял живот в Кент, Югоизточна Англия, понастоящем кандидатства за британско гражданство, както и за британската счетоводна квалификация. „Сега Англия е моят дом“, каза счетоводителят на ферма за отглеждане на салати.

Болезнен процес

За хората в бизнеса яснотата не може да дойде достатъчно бързо.

Ричард Стоун, главен изпълнителен директор в компания на борсови агенти в Лондон, иска Великобритания да подпише търговски споразумения с развиващите се пазари на Китай и Индия.

"Важно е да сключим сделка, и то относително бързо, за да имаме яснота и да дадем сигурност на бизнеса". "Реално съм оптимист, че ще стигнем там, но това ще бъде болезнен процес", коментира Стоун.

Френският вносител на вино Лоран Фор, 50-годишен, който е собственик на бистрото Le Vieux Comptoir в централен Лондон, заяви, че спадът на паунда поради гласуването на Brexit е изтрил маржа на печалбата му. "Трябва да помислите да направите нещо друго - ако е необходимо, да напуснете Англия", каза бившият адвокат. - „Това би било последното решение.“

Димитри Скарлато, 40-годишен италиански композитор, който изнася лекции в Кралския колеж по музика в Лондон, смята, че Brexit е променил неговото възприемане за Великобритания - и за себе си. "Единственият положителен резултат от Brexit е, че ме накара да се чувствам наистина европеец. Наистина придобих усещането, че съм европеец", отбеляза още той.

Припомняме, че по-рано през февруари тази година повече от 60 депутати от Консервативната партия изпратиха писмо до британския министър-председател Тереза Мей. В него те настояват за "бърза и чиста раздяла" с Европейския съюз.

С документа депутатите на практика засилиха натиска върху премиера да възприеме твърд подход към Brexit преди среща, на която трябва да се определи позицията на Великобритания в преговорите за излизане от ЕС.

* Заглавието е на редакцията

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес