Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ислямистката мечта и силата на "Ислямска държава"

26 февруари 2015, 17:02 часа • 52914 прочитания

Западните експерти оценяват доста песимистично възможността, в близко време, да бъде спряно придвижването на терористичните групировки, които завладяват нови и нови територии и да установят своите порядки, с надеждата да създадат ислямска държава. Експертите може да бъдат разбрани, пише в свой анализ изданието "Арабска преса".

Броят на ислямските бойци непрекъснато нараства, а САЩ, които воюват с ИД и са начело на международната коалиция, нямат ясна стратегия и дори елементарна представа как да спрат придвижването на джихадистите.

Но песимистичните прогнози са свързани не само с това, те се обясняват и с друго – че днес ИД се ползва с все по-голямо влияние сред западната младеж.

Анкета, проведена от британския институт за обществено мнение (British Institute of Public Opinion) преди няколко месеца, показа една невероятна ситуация: всеки четвърти френски тийнейджър одобрява действията на ИД.

Положително или дори много положително за организацията са се изказали 27% от французите, докато в Англия те са 6%, а в Германия – 4%.

Този феномен не е свързан с броя на мюсюлманите, живеещи във Франция, те са не повече от 6% от цялото население на страната. Истинските причини, по мнението на експертите, се коренят другаде.

Антрополоът Скот Атан смята, че терористичните организации – става въпрос най-вече за ИД, са способни да извършват своите страшни престъпления, да внушават на хората чувството, макар и илюзорно, че това, което правят, е в името на висока и благородна цел.

Идеологии като комунизма и капитализма претърпяха фиаско и лишиха човека от стремежа към висша цел и желанието да се бори за нея с всички възможни средства.

Атран твърди, че представителите на западната цивилизация днес са лишени от всички качества, които великите народи някога са притежавали: жертвоготовност, желание за борба, за риск и да пролееш кръвта си за идеята. Те се стремят към тих, спокоен и скучен живот. С това мнение може да се спори, а може и да бъде прието, но усилията, положени от учените в опитите да се разбере едно от най-опасните явления на нашето време, безусловно заслужават уважение.

Западните експерти днес мислят много за това каква е психологията на терористите, каква философия ги вдъхновява и се опитват да разберат какви начини за тайни преговори използват и как успяват да се възползват от интернет, независимо от "погледа" на тайните служби.

Що се отнася до арабските изследвания, то те са напълно повърхностни, а междувременно ислямистите успяват да създадат своята огромна територия в Ирак и Сирия. Те се стремят да установят управлението си да въведат нормите на Шериата (по-скоро своята версия) в граничните територии.

В изданието Foreign Policy бе публикувано изследване доколко ИД е успешна в организирането на обществения живот на завладените територии. Става ясно, че новите власти прокарват пътища, откриват болници, уреждат работата на пощенските служби и поддържат дейността на предприятията от частния сектор.

ЦРУ твърди, че ИД умело използва опита на Хизбула да разпределя финансовите средства рационално и обръщайки внимание, преди всичко, на социалните нужди на населението, като вода и електричество, а така също и достъпа до здравеопазване.

Според експертите тайната на успеха на ИД е комбинацията от методите на социалната политика на Хизбула и натрупаният с годините военен опит на Ал Кайда.

Истината е, че ИД е в центъра на вниманието на съвременните учени. Наблюдавайки придвижването на стотици хиляди нейни бойци, експертите се затрудняват да предвидят в какво могат да превърнат огромния мюсюлмански регион, простиращ се от Афганистан до страните от Магреба на запад и Нигерия и Мали на юг, и Казахстан на север.

В последния си брой Foreign Policy публикува карта, на която са отбелязани райони, изцяло или частично завладени от ислямистите. Всички тези осем района предсказуемо се оказват в зоната на религиозни или етнически конфликти.

За организациите Боко Харам, Ал Кайда и Ал Шабаб е характерно това, че те са най-богатите и осигурени с последните видове оръжие. И именно затова те са толкова привлекателни за младежите.

Европа се усети едва тогава, когато установи, че бойците са вече при средиземноморското ѝ крайбрежие. Френският премиер Манюел Валс заяви, че европейските страни трябва незабавно да предприемат отбранителни мерки. Но както казва една китайска поговорка: „Добрата подготовка е половин победа.” И днес светът вижда резултатите от една щателна и систематична подготовка на бойците от ИД, докато онези, които искат да се борят с тях, са разяждани от разпри и конфликти.

Докато ИД умело използва всички възможни пропагандни средства, световното общество провежда многобройни преговори и конференции в опит да забрави отвратителните „видеоматериали”, които снима тази организация. Демонстрирайки масовите убийства, ИД поддържа репутацията си на силна и влиятелна организация и именно тези качества привличат към нея всички онези, които са лишени от житейски ориентири.

Видеокадрите, които показва ИД, са най-мощното и смъртоносно оръжие, а заедно с това и средство за привличане на нови членове в редиците ѝ.

Като напомняне за всички, които се отнасят снизходително към действия на ИД, звучат думите на Скот Атран: „В продължение на векове насилието и убийствата са се извършвали във всички човешки общества в името на блага и висша цел. Защото без такава цел е трудно да бъдат оправдани убийствата на огромен брой хора.” Но тази цена на този продължаващ празник на човешкото лицемерие ще бъде прекалено висока.

Целият парадокс на борбата с ИД се състои в това, че вече не е достатъчно тя да бъде победена. Семената, посети от тази организация в заблудените души на хората, още дълго ще прорастват. И именно в това се крие тайната на силата ѝ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес