Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирак иска прекратяване на военно споразумение със САЩ, Тръмп не планира изтегляне

04 февруари 2019, 09:39 часа • 1386 прочитания

Депутати в Ирак работят по законодателство, което ще прекрати споразумението със САЩ в областта на сигурността, съобщават световните осведомителни агенции.

"По време на следващата сесия парламентът ще работи по законопроекта, който ще включва прекратяване на споразумението със САЩ в областта на сигурността, както и прекратяването на присъствието на САЩ и други чуждестранни военни инструктори и съветници в Ирак", изтъкна първият заместник-председател на иракския парламент Хасан Кааби в изявление.

Президентът на САЩ обяви по-рано, че САЩ ще запазят военните си бази в Ирак, за да следят изкъсо действията на Иран в региона.

Той визираше военновъздушна база „Ал Асад“ в Западен Ирак, за която, по думите му, САЩ са похарчили „цяло състояние“ и която самият Тръмп посети през декември:

„Искаме да имаме тази възможност за наблюдение. Имаме невероятна и скъпа база в Ирак. Нейното разположение е перфектно за наблюдение на различни части от размирния Близък изток, вместо да се оттегляме“, уточни американският президент.

Според него именно от базите си в Ирак Съединените щати могат да отговарят и на събитията в Сирия.

В тази връзка Кааби подчерта, че "провокативното" изявление на Тръмп нарушава суверенитета на Ирак.

"Всички страни трябва възможно най-скоро да прекратят американското присъствие и да не позволяват Ирак да бъде използван като трамплин за агресия или наблюдение на която и да е страна", настоя висшият иракски представител.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес