Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Haber7: "Турски поток" и АЕЦ "Белене" безпокоят САЩ

15 септември 2019, 14:00 часа • 14250 прочитания

Съединените щати са загрижени за „увеличаващата се концентрация на руски енергийни източници“ във връзка с АЕЦ „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“ в България, съобщава Haber7.

Турските потребители реагираха на тази загриженост много емоционално, съветвайки Америка да не се тревожи за това, което се намира на разстояние 15 хиляди километра от нея.

Поради проектите за „Турски поток“ и АЕЦ в Белене, САЩ са загрижени за нарастващата концентрация на руски енергийни източници в региона.

Кент Логсдън, първи заместник-помощник държавен секретар на Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, в речта си на енергийна конференция в Тексас отбеляза, че във връзка с „Турски поток“ и АЕЦ Белене в България страната му е загрижена за увеличаване на ръста на концентрация на руските енергийни източници в целия регион, допълва БГНЕС.

Логсдън, подчертавайки, че държавите не трябва да зависят от един „източник на енергия“, отбеляза: „Загрижени сме за нестабилността на проектите и факта, че те са свързани с политически интереси. Искаме да сме сигурни, че проектите, изпълнявани по целия свят, не зависят само от един източник на гориво и само от един вид гориво. По-специално, нашата загриженост за Източна Европа произтича от способността на нашите и други международни компании да се конкурират на този пазар. “

Според Логсдън създаването на връзки е изключително важно, но те не трябва да бъдат обвързани с един източник. Логсдон също изрази надежда, че Русия и Украйна ще могат да постигнат консенсус относно разширяването на споразумението за транзит на газ към европейските страни на срещата на 19 септември.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес