Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия против политиката на САЩ за максимален натиск върху Иран

27 ноември 2019, 15:25 часа • 2485 прочитания

Германия не споделя политиката на "максимален натиск" на САЩ по отношение на Иран, заяви на брифинг говорителят на германското външно министерство Райнер Бройл, предаде РИА Новости.

"Ние не споделяме политиката на "максимален натиск" на САЩ по отношение на Иран, продължаваме да работим за съхранението на СВПД и връщането на Иран към изпълнение на задълженията", каза Бройл.

Той потвърди, че "на 6 декември във Виена ще се проведе заседание на съвместната комисия по иранската ядрена сделка на ниво политически лидери".

През 2015 г. шесторката (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция) и Иран обявиха постигането на Съвместния всеобхватен план за действие. Споразумението предвижда отмяна на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената програма на Иран.

Сделката в първоначалния си вид не оцеля дори три години: през май 2018 г. САЩ обявиха едностранно оттегляне от нея и възстановяване на строги санкции срещу Ислямската Република. Иран обяви поетапно намаляване на задълженията си по споразумението.

На 6 ноември Иран за четвърти път отказа да изпълни задълженията си по ядрената сделка и започна използване на центрофуги за обогатяване на уран в съоръжение във Фордо, докато ядрената сделка предполага комплексът в Натанз да бъде единственият за такива цели.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес