Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генерал от ВВС на САЩ: F-16 не са магическа пръчка за Украйна

22 август 2023, 07:29 часа • 14133 прочитания

Съединените щати най-накрая одобриха плановете за доставката на американски изтребители F-16 за Украйна, съобщи Business Insider. Това обаче няма да се случи скоро и не може да се очаква, че изтребителите ще са пълна панацея срещу руските ПВО моментално щом влязат в бой. Пред Business Insider генерал от военновъздушните сили на САЩ разказа защо Киев не трябва да очаква чудеса.

Неуточнен все още изцяло брой F-16 ще бъде предаден на Киев след като украинските пилоти преминат подходящо обучение, тоест F-16 ще пристигнат в Украйна не по-рано от началото на следващата година.

След обещания за F-16 от Нидерландия: И Дания обеща да даде на Украйна (ВИДЕО)

F-16 не са панацея

МиГ-29, които в момента са притежание на Киев, са "доста функционални", каза командващият ВВС на САЩ в Европа генерал Джеймс Хекър на среща с базираната във Вашингтон Defense Writers Group. Според него изтребителите F-16 са по-подходящи за използване заедно с оръжия западно производство, които Украйна вече е получила, като например противорадарни ракети, които Съединените щати започнаха да доставят на Киев преди година.

"В момента оръжията, които прехвърляме в Украйна, трябва да бъдат адаптирани, така че да могат да бъдат инсталирани на МиГ-29, на Су-27 и така нататък", каза Хекър. Той добави, че F-16 са "вече съвместими" с всички тези оръжия, което означава, че изпращането на изтребители "ще им помогне и ще им даде допълнителни възможности".

Украински официални лица многократно са искали F-16 да бъдат предадени на Киев с аргумента, че изтребителите ще осигурят предимство срещу по-мощните и модерни руски военновъздушни сили. Хекър и други американски служители отговориха, че F-16 няма да са от значителна полза за Украйна в момента, което се дължи до голяма степен на многото системи за противовъздушна отбрана, разположени от двете страни, които попречиха която и да е да постигне превъзходство във въздуха.

"Магията няма да се случи и [украинците] няма да започнат да унищожават С-400 мигновено, само защото имат F-16", каза Хекър.

В допълнение към противорадарните ракети украинските бойни самолети използват американски управляеми бомби, на които Русия се противопостави със своето оборудване за електронна война. Въпреки че F-16 ще позволят на Украйна да използва по-добре тези оръжия, Хекър каза, че руската армия ще продължи да се адаптира.

Говорейки пред репортери, Хекър заяви, че руската армия остава извън обсега на ракетите, използвани в момента от Украйна: "Веднага щом дадем на (украинците) някакво ново оръжие и то удари един [руски] команден пункт, руснаците ще заключат: "Да, сега те могат да стрелят не на 15 мили, а на 20". И тогава те просто местят всички останали командни пунктове в рамките на 25 мили."

Хекър добави, че руснаците вероятно ще реагират по същия начин на прехвърлянето на изтребители F-16. "Проблемът е, че ще бъде невъзможно да проследите [руснаците] с F-16 над тяхната територия, за да се приближите достатъчно близо до тях, защото ще бъдете свалени от една от ракетите земя-въздух", добави той.

Резников: Украинските пилоти започнаха обучението си на F-16, тестват и Gripen

За обучението на украински пилоти

Тази седмица нидерландски официални лица обявиха, че Съединените щати най-накрая са одобрили доставката на изтребители F-16 на Украйна, позволявайки да започне дългоочакваното обучение на пилоти.

"Аплодирам решението на Съединените щати да премахнат пречките пред доставката на F-16 в Украйна", каза холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен и добави: "Това ни позволява да се съсредоточим върху обучението на украински пилоти. Ние оставаме в тесен контакт с нашите европейски партньори, за вземане на решения за следващите стъпки". Холандският външен министър Вопке Хьокстра благодари на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за сътрудничеството му и каза, че одобрението от Вашингтон "бележи важен крайъгълен камък за Украйна в защитата на нейния народ и земя".

Нидерландия беше една от няколкото страни от НАТО, които обещаха през юли да обучат украински пилоти да управляват изтребители F-16. По това време украински официални лица казаха, че подготовката ще започне скоро. Въпреки че графикът остава неясен, Дания - една от 11-те страни в коалицията - обяви в петък, че ще започне да обучава пилоти още в края на този месец.

Хекър обяви, че обучението вече е започнало за "млади пилоти, които практически нямат летателни часове, така че в момента не участват в битка". Тези пилоти преминават езиково обучение в Обединеното кралство и след това ще преминат обучение за самолети с витло, преди да отлетят до Франция, където ще пилотират тренировъчния реактивен самолет Alpha Jet.

"Всичко това ще отнеме време и вероятно чак до края на годината.Ето защо няма да видите F-16 в Украйна до началото на следващата година", добави Хекър.

Бързото изчерпване на украинската военна техника от съветската епоха и масовият приток на западно произведени оръжия промениха украинските арсенали. Украинските военновъздушни сили в крайна сметка ще трябва да се откажат от все по-проблематични самолети съветски дизайн, казват експерти и официални лица, и да преминат към самолети западно производство. Но, както каза Хекер, обучението и оборудването на украински пилоти за управление на F-16 и други модерни самолети ще бъде дългосрочен проект.

"Не можете да научите как да управлявате F-16 само за един ден. Можете доста бързо да овладеете контрола на някои оръжейни системи, но с F-16 е необходимо време да се сформират няколко ескадрили и да се приведат в готовност пилотите и степента на техните умения до достатъчно високо ниво", каза той.

"Това няма да се случи преди четири или пет години. Мисля, че F-16 ще помогнат малко в краткосрочен план, те няма да бъдат магическа пръчка за Украйна", добави Хекер.

ОЩЕ: Зеленски вбеси руснаците с F-16: Захарова поведе парада по пръскане на слюнки

Автори: Кристофър Уди, Джейк Епщайн - за The Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес