Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Футуролог: Променете начина си на живот, за да спасите здравето си

02 януари 2021, 09:05 часа • 16730 прочитания

С времето хората ще забравят напълно за коронавируса, но ще се появят нови епидемии, смята японският футуролог Мориносуке Кавагучи. След Covid-19 ще остане "неприятната истина" за лошото общо здравословно състояние на хората и нежеланието да се промени нещо в ежедневния им живот. На практика коронавирусът не е същността на проблема, смята Кавагучи, който е и консултант на японското правителство.

Ако се зададе думата "коронавирус" в Google Trends, резултатите ще бъдат еквивалентни на влиянието на Световното първенство по футбол. Първенството на FIFA се провежда на всеки 4 години и продължава един месец. Пандемията от Covid-19, продължила 10 месеца, има същия резонанс.

"Все едно всеки ден има световно по футбол – искаш да си стоиш вкъщи, не искаш да работиш, а само да гледаш телевизия. Но всички знаем, че когато световното първенство или Oлимпиадата приключат, за тях повече никой не говори. Те са вече история", посочва Кавагучи.

Футурологът отбелязва, че в "подобни аномални състояния хората се плашат и мислят, че проблемите ще се задълбочават". Просто така сме устроени, обяснява той.

Когато нещата се случват в реално време, хората се страхуват и мислят само за лоши неща. Но както и при другите проблеми, този също ще отмине. После всичко ще си дойде по местата, все едно нищо не е било.

"Неприятната истина", според Кавагучи е, че здравеопазването се оказа зле подготвено, в развитите държави от диабет боледуват 10% от жителите, от затлъстяване – 30%, а около 60% от хората са с наднормено тегло.

"Очевидно това е същественият въпрос, който има пряко отношение към смъртността, причинена от коронавируса. Просто никой не говори за него. Хората говорят за ваксини, санитарна профилактика, всякакви медицински проблеми или подкрепа на икономиките на страните. Но най-неприятната истина е, че сте твърде дебели", заяви ученият.

А тъй като хората не искат да се променят дори в такова време, те знаят за проблема, но не го коментират. Това означава, че се отнасят несериозно към него като цяло, не променят начина си на живот. Те искат единствено да обвиняват другите, а никой не възприема сериозно въпроса как да подобри своето здраве. Затова основният въпрос не е разработването на ваксини, а затлъстяването – това е неприятната истина, смята футурологът.

Политиците се интересуват от онова, което могат да получат. На тях им е необходим противник, с когото да се състезават. Медицинските компании също търсят преимущества, за да увеличат приходите си. Всички се опитват да получат някаква изгода от създалата се ситуация, но в действителност никой не се отнася сериозно към проблема.

Този вирус не е първият и няма да е последен, ситуацията може да се повтори, но нека не забравяме, че вирусите са допринесли много за развитието на човечеството, подчертава Кавагучи.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес