Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

16 май 2024, 18:30 часа • 14290 прочитания

Вече трета година войната в Украйна предизвиква промени в цял свят и особено в Европа и Централна Азия, които едва ли много хора си представяха преди 2022 година. Много са определенията, които могат да бъдат дадени на тези промени, но "абсурдни" безспорно се набива на очи.

Абсурдно е и поведението на САЩ и Запада, които помагат на Украйна, но далеч не толкова, колкото биха могли. САЩ вече обещаха и отделиха около 120 млрд. долара само като военна помощ за Украйна, но това е за период от над 2 години – докато само за 1 година целият военен бюджет на Съединените щати е 858 млрд. долара и то 2024 година, през 2023 година беше около 813 млрд. долара: Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия, Швейцария отказа Patriot на Киев

Пълно заключване на украинското небе

СНИМКА: Getty Images

Един от най-обсъжданите фактори във войната в Украйна е постоянният въздушен терор от страна на Русия. Вече месеци наред Киев моли Запада за повече ПВО системи, най-вече Patriot. 25 биха стигнали да бъде защитена цяла Украйна, но дори само 7 ще са достатъчни да опазим най-критичното – тези послания бяха отправени от украинския президент Володимир Зеленски и украинския външен министър Дмитро Кулеба: Румъния постави условие, за да даде Patriot на Украйна

Сега на Запад текат разговори, преговори, увещания – откъде да дойдат още системи. Германия обеща още една Patriot, Испания изглежда също ще даде, но това далеч не е достатъчно. Дипломатически совалки има за Нидерландия, Полша, Румъния, дори Швейцария – без на хоризонта да се вижда Patriot от тези страни: Защо Полша не може да даде на Украйна Patriot: Дуда обясни

На този фон политическият анализатор Юлиян Рьопке, работещ за германския таблоид Bild, даде следния пример на база официални американски данни: "САЩ могат да пратят над 500 установки Patriot (системата е нещо различно – тя е съставена от установки и радари), които не използват, за да спасят Украйна. Вместо това искат Швейцария да дадат своята система, която още не е произведена". Рьопке го казва, защото американската армия има на разположение 1106 установки Patriot, макар че голяма част от тях не са на активна служба.

Още: САЩ обмислят да пратят на Украйна нова батарея Patriot

Всичко, което ни трябва, са 2 системи Patriot и няма да загубим Харков. Ситуацията там е много сериозна - с тези думи пред ABC украинският президент Володимир Зеленски наля още масло в огъня: Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Блинкен в Киев: В пълна безопасност

Тази седмица в украинската столица Киев пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкен. Но за да е той там, НАТО беше мобилизирало сили, които ако мобилизира за защита на Украйна, за Русия ще стане много трудно да влиза в украинското въздушно пространство: Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

Украинското издание Defense Express публикува данни от Flightradar, които показват какъв въздушен арсенал на Алианса е бил в пълна бойна готовност, ако Путин нареди атака срещу Блинкен, докато е в Киев. "Над Черно море на юг от Украйна се движеха стратегически разузнавателен дрон RQ-4B Global Hawk и самолет за борба с подводници P-8 Poseidon. Наблизо има и въздушен танкер KC-135 (самолет-цистерна за зареждане на други самолети директно във въздуха), който директно показва наличието на други самолети, които не се показват на Flightradar24 поради изключени транспондери (изтребители, бомбардировачи). Най-вероятно някъде над Румъния лети самолет E-3 Sentry за ранно предупреждение и контрол, както и изтребители на страни от НАТО, обикновено разположени във военновъздушната база "Михаил Когълничану", близо до град Констанца", пише украинската медия.

И още: "Има дори по-голяма активност във въздуха над Полша. На линия е италиански G550 AEW, който благодарение на своя израелски радар EL/M-2085 може да наблюдава околността в обхват от 450 км. Отделно – 3 американски въздушни танкера KC-135 и британски въздушен танкер KC-3, което значи още невидими за Flighradar машини - E-3 Sentry или подобен AWACS (самолет-радар, за засичане на други летателни машини на голямо разстояние), изтребители и т.н. Един самолет-цистерна може да зареди до 12 други самолети във въздуха.

Междувременно самолет без допълнителни отличителни данни и обозначен като Bombardier Challenger 650 е патрулирал над балтийските страни – вероятно американски самолет за сигнално разузнаване CL-650 ARTEMIS".

"Имайки предвид само публично видимите данни, ангажиран е значителен флот от самолети, предимно на САЩ, които упражняват контрол над територията на Руската федерация и нейния съюзник Беларус, в пълна готовност да предприемат действия при необходимост", заключва Defense Express.

Още: F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес