Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Документите "Пандора": Добре дошли в Америка - мозък и изпълнител

05 октомври 2021, 18:45 часа • 8851 прочитания

Големи фирми в юридическата и финансовата сфера се оказаха замесени в грандиозните схеми по прехвърлянето на огромни богатства и активи от отдавна установени данъчни убежища по света към доверителни компании, базирани в САЩ. Мастити юристи са привличали олигарси, бизнес магнати и политици от цял свят, съветвайки ги как да управляват колосални активи така, че да избегнат плащането на данъци.

След като гръмна аферата Досиетата "Пандора", светът получи възможност да надникне зад кулисите на една безпрецедентна по мащаби финансова игра, в която огромни суми пари са се вливали в продължение на години в американски тръстове. Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е проучил повече от 11,9 милиона поверителни документи в рамките на 2 години и е открил доказателства за това как политически и корпоративни лидери и членовете на техни семейства са премествали пари и активи на обща стойност над 1 милиард долара в 260 базирани в Съединените щати тръстове.

Около 30 от тръстовете притежават активи, свързани с хора и компании, обвинени в измами, подкупи или нарушаване на човешките права в някои от най-уязвимите места и държави в света.

Списъкът с поверителни файлове, споделен с над 150 медийни партньори по света, описва само някои от тръстовете в Съединените щати, но е най-значимият набор от документи, публикувани някога за доверителната индустрия в Америка. Сред многото имена в него се открояват тези на две компании – "Бейкър Макензи" (Baker McKenzie) и "Трайдент Тръст" (Trident Trust).

"Бейкър Макензи" разполага с 4700 адвокати в 46 държави и реализира годишни приходи от 3,1 милиарда долара. Тя е сред около десетината американски и британски фирми, които са създали големи международни мрежи и са преобразили самата адвокатска професия, категорични са от ICIJ. Но документите разкриват нещо повече, казват журналистите и добавят: "Бейкър Макензи" е помогнала на милиардери, мултинационални компании и свързаните с тях политици да скрият богатството си и да избегнат плащането на данъци чрез различни механизми и сложни структури. Чудесен начин да си купиш данъчен комфорт.

Само три от оповестените в "Пандора" случаи, засягащи дейността на „Бейкър Макензи“, говорят достатъчно:

1. Джо Лоу, съветник на премиера на Малайзия, е ползвал услугите на компанията, за да отклони стотици милиони долари от правителствен фонд за икономическо развитие. Сега Лоу е обвинен в организиране на огромен по размери грабеж на публичен инвестиционен фонд и е издирван от Малайзия, САЩ и Сингапур.

2. Държавната руска оръжейна компания "Ростек", подложена на международни санкции заради сенчести сделки, също е потърсила помощ от "Бейкър Макензи" през 2016 г., за да продаде акциите си в един от най-големите медни рудници в света, разположен в Монголия. Продажбата е предизвикала разследване за корупция на тогавашния монголски премиер.

3. Технологичният гигант Apple на свой ред се е обърнал към услугите на тръста, за да избегне плащането на значителни суми корпоративни данъци.

Самата юридическа компания твърди, че следи за върховенството на закона и спазва най-високите международни стандарти по отношение на етиката, антикорупционната политика и човешките права. "Ние сме честни и прозрачни, и не правим бизнес с лица със съмнителна репутация“, е записано в кодекса й за бизнес поведение.

Зад тези изказвания обаче реалността, оказва се, е съвсем различна - това е заключението на ICIJ. "Бейкър Макензи" е истински стълб на сивата икономика, който през годините е допринесъл за облагодетелстването на богатите за сметка на държавните хазни и портфейлите на обикновените граждани, убедени са журналистите.

Водещи международни организации като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОССЕ) заявиха, че слабото регулиране на дейността на адвокатите и други специалисти, предлагащи специфични услуги и консултации, играе ключова роля в глобалната финансова престъпност.

За разлика от банкерите и някои други посредници в чужбина, адвокатите успяха да избегнат контрола върху дейността си, отчасти заради привилегията да разполагат с поверителна информация от клиентите си. В някои държави тази привилегия дори ги освобождава от задължението да отчитат дейности като пране на пари пред държавните регулатори.

Въз основа на стотици страници поверителни документи и неразкрити досега вътрешни файлове, Документите "Пандора" дадоха възможност да се проследи ролята на такава елитна адвокатска кантора като "Бейкър Макензи" (но и не само!) в офшорната икономика. Разследването показа, че "Бейкър Макензи" е играла роля в повече от 440 офшорни компании, регистрирани в данъчни убежища, като обикновено е свързвала клиенти с офшорни доставчици на услуги. Тя е оказвала натиск при оформянето на закони и разпоредби в цял свят, включително е лобирала срещу мерки, свързани с изпиране на пари. Достатъчно е да се споменат само два факта. В Обединените арабски емирства "Бейкър Макензи" е подпомогнала създаването на свободни зони (области с ниски данъци и леки регулации), които според запознати са насърчавали незаконната дейност. В Австралия пък адвокатската кантора се е противопоставила на мярка, предназначена да ограничи избягването на данъци в офшорни условия от страна на големите компании.

Повече от 220 служители на "Бейкър Макензи" в 35 държави са заемали длъжности в правителствени агенции, включително в правосъдни министерства, в данъчни служби, в Европейската комисия и в офисите на държавни глави. Компанията се споменава в повече от 7500 документа, много повече от всяка друга голяма американска адвокатска кантора.

Много от тези документи идват от финансовата компания  "Трайдънт Тръст", на която "Бейкър Макензи" е делегирала буквално ролята на производител на офшорки. Тръстът (по дефиниция тръст е физическо или юридическо лице, което е упълномощено от собственик на дадени активи да ги управлява в полза на други хора/компании), с офиси на Британските Вирджински острови, е консултирал десетки корпоративни гиганти относно данъчни или офшорни маневри и има клиенти от 54 държави. Лобирал е за тях и ги е защитавал, при опит от страна на властите да бъдат оспорени действията им и да бъде упражнен контрол. "Трайдънт Тръст" не коментира разкритията, единствено лаконично посочи, че спазва законовите изисквания и сътрудничи на властите при рутинни проверки. А табелата с надпис за добре дошли на централния офис на компанията в Сиукс Фолс, Южна Дакота, гласи: "Добре дошли в Америка". Именно в Южна Дакота управляваните от тръстове активи се учетвориха през последното десетилие и вече са в размер на 360 млрд. долара!

Що се отнася колко е всъщност строго законодателството в този американски щат, показателни са думите на бившия щатски сенатор Крейг Кенеди: "Опасявам се, че станахме като Панама и Швейцария. Не знам кои са бенефициентите, не знам какви видове активи се управляват. Хората използват законите за тръстовете за неморални цели. Не мога да кажа, че това става в Южна Дакота, но всъщност не знам".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес