Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дахер Ламот: Покрай Македония може да загубим представа къде точно е центърът на света (ВИДЕО)

20 януари 2022, 11:57 часа • 5930 прочитания

"Покрай Македония може да загубим представа къде точно е центърът на света. Или на вселената. И колкото да се мъчат македонците, не, не е Скопие. Нито Русия. Нито САЩ. Нито Европа", пише анализаторът Дахер Ламот във Фейсбук.

"Светът е странен. Особено ако нарисуваме малък кръг с радиус 3300 км с център Монг Кет, малко градче в Мианмар, се оказва, че има повече хора вътре в кръга, отколкото извън него.

То само Китай и Индия са близо 2,8 милиарда. Индонезия е 220 милиона. А на сравнително малък остров, Ява, който е съвсем малко по-голям от България, има 148 милиона души. Или повече от населението на Русия.

Въпреки че кръгът включва голяма част от Монголия - една от най-слабо населените страни в света. Вътре в кръга има повече вода, отколкото суша.

Не е изненадващо, че в кръга живеят повечето индуси и будисти, но някои ще се изненадат, че същото се отнася и за мюсюлманите. В кръга има два пъти повече мюсюлмани, отколкото в Близкия изток и Северна Африка взети заедно.

И всичкото това е заради ориза. На един акър земя може да се отгледа ориз, който да достави 11 милиона калории на година, които да изхранват 16 човека. Докато ние сме избрали нашата си пшеница, с която осигуряваме 4 млн калории на 1 акър, които биха изхранили 6 човека годишно.

Разказвам ви, защото е интересно, a и малко променя представите ни.

Добре, че има хора в мрежите, които правят медийни продукти с доста по-интересно съдържание, отколкото богати телевизии, с всичките им пари. Аз затова не гледам телевизии."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес