Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Боев: Идеята за минимален глобален корпоративен данък (15%) е еманация на цинизма на правителствата и централните банкери

09 юли 2021, 11:28 часа • 5289 прочитания

"Идеята за минимален глобален корпоративен данък (15%) е еманация на цинизма на правителствата и централните банкери.

С въвеждането на такъв данък, те буквално показват, че няма да правят никакви структурни реформи и ще продължават с разточителната фискална и парична политика.

Някой все пак трябва да изнесе товара на тази планина от дълг, и това са обикновените граждани и бизнеса", пише анализаторът Борислав Боев във Фейсбук.

"Минималният корпоративен данък ще ликвидира конкурентоспособността на редица държави, а принудителното изземване на печалбата ще пресече до голяма степен предприемаческата инициатива на хората, които търсят съзидание.

Освен това инструментариума за реинвестиране на печалбата ще бъде силно ограничен (по-малко пари във организацията), а това ще рефлектира върху цялата производствена дейност. Тотална загуба на иновативен потенциал и дори желание за устойчиво правене на бизнес.

Заплатите на служителите също ще пострадат, без значение дали говорим за промишлени сектори, или услуги.

Такива единни и глобални данъчни ставки са уродлива форма на световен марксизъм от нов вид, който цинично продължава класическите опити на марксизма за силово моделиране на всички обществени и икономически отношения."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес