Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бяха ли нужни военните удари на Запада в Сирия и как реагира Москва?

16 април 2018, 10:00 часа • 4210 прочитания

Мисля, че тези удари водят към война. Досега Запада не казваше, че Сирия може да произвежда химическо оръжие. Тезата за химическото оръжие се използваше и във войната в Ирак. Тласкането към война е много лошо нещо. Това заяви в ефира на БНТ бившият външен министър Ивайло Калфин по темата с военните удари в Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания.

Като виждаме действията на големи сили - това е военната индустрия, която работи на пълни обороти в Сирия. Непосредствен отговор на Москва на тази бомбардировка надали ще има, но ако отговорът е реципрочен, може да доведе до война. Очевидно, че този удар беше внимателен, коментира още Калфин. Много съм скептичен към отношението и участието на Франция във военните действия. Продължавам да си мисля, че каквото и да се случва, използването на военна сила е крайна мярка.

Ударите срещу Сирия създават нови напрежения в Близкия изток. Европа плаща сметките на този конфликт. Цялото това напрежение води бежанци към Европа, а възможностите на Европа не са много големи, смята Ивайло Калфин.

Ударът беше очакван и по мое мнение напълно оправдан, отбеляза бившият военен министър Тодор Тагарев. Той (ударът - бел. ред.) беше насочен изцяло към инфраструктурата и средствата за производството на химическите оръжия и самите химически оръжия. Доста бързо стана ясно, че не всички химически оръжия от страна на Сирия са били унищожени, каза Тагарев.

По думите му и двете страни в конфликта излизат с теза, която е благоприятна за тях. Изключвам възможността сирийското ПВО да е постигнало нещо особено. Това го разглеждам като PR на режима на Асад. Това е опит да се оправдае бездействието на Русия от сирийска гледна точка, поясни Тагарев.

Според мен никакъв симетричен отговор не може да даде Москва без риск за собствените си сили. Тодор Тагарев смята, че мирният вариант за сигурност минава през Съвета за сигурност на ООН. Надявам се, че с комплекса от действия в някакъв момент ще се стигне до дискусията за един политически процес, в рамките на който да бъде сменено ръководството на Сирия.

Считам, че лично трява да бъдем благодарни на нашите западни съюзници за решителните действия, които предприеха. Русия не допуска истинска и категорична проверка на случая с химическото оръжие. В някакъв момент трябва да се стигне до разбиране в постоянните членки на Съвета за сигурност, в частност и с Русия, поясни Тагарев.

Този удар по-скоро ще успокои обстановката, защото Башар Асад ще има по-малко възможности да използва химическо оръжие върху собственото си население. За да се намери решение в Сирия, трябва да има разбиране миминум между Русия и Съединените щати, заяви още Тагарев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес