Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш командващ на НАТО каза как Украйна може да си върне Крим

13 юни 2023, 07:30 часа • 13696 прочитания

Конфронтацията се засилва по целия украински фронт: от граничната Белгородска област на Русия до черноморското крайбрежие. Това са подготвителни операции - предвестниците на неизбежното украинско контранастъпление, предназначени да объркат руския генерален щаб по отношение на конкретната дата, час и направление на главния удар.

След като украинските бронирани бригади са напълно готови, можем да кажем, че битката наистина е започнала, констатира генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американската армия в Европа. Украинците показаха, че са много дисциплинирани по отношение на информацията и не бих се доверил на съобщения от руски източници за това, което се случва на линията на съприкосновение.

Надявам се, че нито ние, нито руснаците ще знаем какво ще правят Зеленски и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), докато не го направят.

Междувременно знаем, че руснаците са взривили Каховската водноелектрическа централа. Нищо, че Путин обвини украинците и нарече разрушаването на язовира "варварски акт". Всяка дума от устата му е лъжа. Язовирът явно е разрушен отвътре с експлозиви, а не е ударен с оръжие. И беше под руски контрол. Освен това за украинците няма никаква полза от взривяването на язовирната стена: това е колосална икономическа и екологична катастрофа за страната им и те ще понасят последствията още дълго време. Още: Крим е ключът: Анализ на украинската контраофанзива от генерал Бен Ходжис (ВИДЕО)

Руснаците най-вероятно няма да получат големите военни предимства, на които със сигурност разчитаха. Някои експерти считат, че водата ще се отдръпне през следващите 5 до 7 дни и земята ще започне бързо да изсъхва под въздействието на летните горещини. Ефектът, който руснаците чакат - ограничаване на способността за маневриране на украинската армия - вероятно ще бъде краткотраен. Според мен, руснаците са се паникьосали и са взривили дигата твърде рано, за да има желания ефект, пише генералът в The Telegraph.

Разрушаването на язовира само за пореден път ни напомни кои са руснаците. Това е просто тромава работа: "действието" донесе големи разрушения и страдания на невинни цивилни и като такова е военно престъпление. Това още веднъж потвърждава тезата, че Западът не трябва да притиска Зеленски да преговаря с Кремъл, докато Украйна не постигне всичките си военни цели.

Може би скоро тези цели ще станат забележимо по-близо. Украинците проучват отбраната на противника и ако успеят да намерят слабо място, можем да очакваме, че то ще бъде ударено силно и бързо. Миналата година украинската армия демонстрира отлична тактическа гъвкавост. Това е така, защото те са възприели командна структура в западен стил, в която командирите от ниско ниво могат да поемат инициативата и да използват наличните възможности. Решителната стъпка може да бъде направена не от украинския генерален щаб, а от някой младши "брониран" офицер, който може да види възможността да нанесе удар и да се възползва от нея, а командирът от следващото ниво ще затвърди този успех.

ОЩЕ: Руска жалейка за успешния украински натиск в Запорожието: Готови сме да се бием, но с какво? (ВИДЕО)

Руснаците построиха стотици километри окопи с бункери, минни полета, противотанкови ровове с препятствия "зъби на дракона". Но тези защити са толкова добри, колкото и войниците, които заемат тези окопи и покриват тези препятствия. Не бях впечатлен от бойните умения на руснаците, където и да се покажат, и тези жестоки междуособици, които виждаме между различни лидери на Русия, подчертават липсата на сплотеност сред руснаците. Киев ще се стреми да използва тези различия.

Щом украинците пробият фронтовата линия и се окажат в тила на руснаците, ще има мощен психологически ефект. Целта на такава маневра е да се опита да предизвика срутване. И тази задача трябва да е напълно постижима, като се има предвид упадъкът на морала сред руснаците. Ако това се случи, тогава могат да настъпят сериозни промени занапред. Още: ВИДЕО: Украинците взривиха важен жп мост в Запорожието, бележат нови успехи

Предполагам, че оперативната цел на украинците е изолирането на Крим. Ако успеят да стигнат до Азовско море, да речем, някъде между Мариупол и Мелитопол, те ще могат да изтласкат Русия от Крим. Второстепенната цел ще бъде гарантиране на сигурността в района около Запорожката атомна електроцентрала.

Ако украинците изолират Крим, бих предложил да оставят Керченския мост непокътнат като начало, въпреки че биха могли да го ударят с ракети Storm Shadow или други оръжия, доставени от Великобритания. Всъщност Украйна вече успя веднъж да удари този мост. Запазването на мостовете ще даде на руснаците път за бягство, който се надяваме да използват.

В един момент обаче тези мостове ще трябва да бъдат съборени. Стратегическата цел на Украйна е да си върне Крим. И ако те направят това в резултат на изтеглянето на Русия без изстрел, ще бъде просто прекрасно. Но ако за това трябва да убият или заловят всеки руснак на полуострова, ще го направят.

Връщането на Крим е критично за украинците, тъй като ще изтласка руския флот от централното и западното Черно море и ще отвори отново Одеса за световните морски търговски пътища. Русия все още ще заплашва Азов и неговите пристанища, но вече няма да контролира напълно ситуацията. Руският флот ще трябва да напусне военноморската база в Севастопол и да се отправи към по-малко боеспособното пристанище Новоросийск. В същото време много малки кораби най-вероятно ще трябва да бъдат прехвърлени в Каспийско море по вътрешни водни пътища.

Не се заблуждавайте: ако има някаква надежда за пълно възстановяване на украинската икономика, така че украинските бежанци да могат да се върнат у дома и Източна Европа да премине към нормалното си състояние, руският контрол над Черно море трябва да приключи. Тоест Путин трябва да даде Крим. Всички останали варианти са победа за него и поражение за Украйна и Запада. Още: С взрива на язовир "Каховка" Херсонска област става пустиня, каналът за Крим пресъхва (ВИДЕО и СНИМКИ)

Има още една важна подробност, която западните наблюдатели трябва да имат предвид. Аз лично съм дълбоко впечатлен от бойните способности на украинските командири и техния дисциплиниран подход към воюването. Те се стремят да постигнат целите си, но няма да пропилеят живота на своите войници напразно. Ще научим за началото на битката веднага щом в нея влязат тежки бронирани формирования. Но ако Киев не успее да улови подходящия момент, следващата възможност няма да се появи скоро, въпреки че всички в Украйна и извън нея вече я очакват с нетърпение.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес