Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Балонът на имотния пазар в Китай е на път да се спука: Банките са в капан, а стотици хиляди протестират

01 август 2022, 18:00 часа • 9231 прочитания

Стотици хиляди китайци в над 90 града провеждат мащабни протести срещу правителството и бойкотират изплащането на ипотечните си кредити, защото фактически са платили за жилища, които още не се строят. Банките в Китай са изправени пред ипотечни загуби в размер на 350 млрд. долара при най-лошия сценарий, тъй като доверието в пазара на недвижими имоти спада, а властите се борят да овладеят задълбочаващите се сътресения. Но не толкова с мерки, колкото с репресия.

Случващото се в най-многолюдната страна в света в момента прилича на мащабна понци схема, в която губещи са вложителите. Големите строителни предприемачи като Evergrande надуват балона, защото вместо да строят с парите, получени от гражданите за имоти, те ги инвестират в купуване на още земя за още повече обекти. Така въпросът вече не е дали, а кога балонът ще се спука, ще фалират ли банки и колко засегната ще е банковата система на страната на стойност 56 трлн. долара? Ще загубят ли китайците своите спестявания, вложени в имоти?

Комунистическата партия е готова да налее трилиони юани, за да спаси положението и дори вече се проведе спешна среща с големите банки за определяне на рисковете. Властите са притеснени от случващото се, но в същото време заглушават протестиращите и дори този месец извадиха танкове по улиците в провинция Хънан, за да ги сплашат. Всичко това започва да напомня на мрачните събития от 1989 г. на площад „Тянанмън“.

Как започна всичко?

Китайските граждани предприеха невиждана до момента стъпка в социалните мрежи – създадоха движение, с което дадоха начало на бойкот на плащането по ипотечните кредити за домовете си. Така поставиха под напрежение Комунистическата партия и банките. По-мащабните форми на открити демонстрации започнаха в началото на юли в няколко града и бързо набраха инерция, за да включат вече стотици хиляди протестиращи. Според експерт, цитиран от Business Basics, Китайската комунистическа партия определя това като политически протест, не като банкова криза. Членовете на правителството са изключително разтревожени как ще се развие ситуацията.

Заеми на стойност над 9 трлн. долара са в опасност от неизпълнение. Според виден анализатор – тази криза може да се окаже 100 пъти по-лоша от финансовата криза през 2008 г.

Протестите започнаха през юли, но проблемите с имотния пазар в Китай съществуват от десетилетия. Да притежаваш жилище в азиатската страна, е от изключителна културна значимост и дори определя социалния ти статус в обществото. Заради всички тези фактори има високо търсене и ето защо цените постоянно растат във времето. Напомня доста на кризата в САЩ от 2008 г., когато всеки иска да си купи жилище, защото цените вървят единствено и само нагоре. Хората влагат пари дори в имоти, чиято конструкция още не е започнала. Дори купуват по няколко жилища, за да се възползват от целия бум, а накрая апартаментите остават празни. Подобна е и ситуацията в Китай. Според данни от скорошно проучване – около 70% от богатството на китайските семейства е инвестирано в недвижими имоти.

Гигантската строителна компания Evergrande падна в нокдаун, като годишните ѝ продажби паднаха за първи път от десетилетие насам. През 2021 г. спадът беше с 39% спрямо 2020. Продажбите бяха замразени в продължение на месеци, преди да бъдат подновени отново през април тази година. В Шанхай бяха разрушени 15 сгради на строителния предприемач, по които не се работеше цели 7 години. Акциите паднаха с 80% тази година. Председателят на борда Хуи Ка Ян обаче обяви през февруари план за пълно възстановяване, подновяване на строителството и продажба на 600 хиляди апартамента през 2022 г. Възможно ли е обаче това?

Ролята на Evergrande

Evergrande Group, която в даден момент през 2018 беше №1 в бранша в цяла Азия, се възползва най-много от големия бум на имотния пазар чрез порочни практики. Компанията действа по следния начин – наема земи от местната власт, продава къщите, които трябва тепърва да се построят там, и получава пълния размер от средствата на купувачите. Подобна схема не е риск за гигантите в бизнеса, тъй като търсенето е изключително високо.

Големият проблем с компании като Evergrande е, че не използват получените пари за началото на строителство, а за купуване на още повече земя, за да се продадат още повече бъдещи къщи и апартаменти. Така балонът се надува и Комунистическата партия трябва да се намеси, но всъщност тя прехвърля отговорността на местните власти в отделните провинции. Само че местните правителства се облагодетелстват пряко от случващото се на имотния пазар, защото отдават под наем терен на големите строителни фирми. Около 50% от приходите на местните власти идват именно по това перо. Оказва се, че правителството, което трябва да защитава гражданите си от рисковите схеми, е пряко въвлечено в тях.

Регулаторите също не се намесват, а Комунистическата партия изработва модела „Три червени линии“ с правила за строителните предприемачи. В крайна сметка вече е твърде късно.

Evergrande вписват тези къщи като активи в баланса си, за да получат повече заеми от банките за довършване на конструкцията. Проблемът е, че няма как да представляват активи, след като вече са продадени на други лица. И не само Evergrande Group прави същото, а почти всяка строителна компания в Китай.

В началото на миналата година една от дъщерните компании на Evergrande пропусна срока за плащане на вноска по заем и китайските граждани започнаха постепенно да оттеглят доверието си към строителния гигант. „Върнете ни парите!“ огласи улиците на големи градове в страната. Хората потърсиха директна отговорност от Evergrande с мащабни протести, след като научиха, че компанията може да фалира по заеми на стойност 300 млрд. долара. Всички китайски предприемачи имат общи дългове на стойност около 5,3 трилиона долара. Властта се намеси с помощ за сектора, но тя не е ефективна.

Несигурността нарасна до невиждани нива и на 1 юли граждани, платили за изграждане на проект в централната част на страната, написаха отворено писмо, че няма да плащат вноските по ипотечните си кредити. Последваха ги още и още хора, свързани с други „бъдещи“ жилищни проекти. Един такъв проект включва хиляди къщи или апартаменти на стойност стотици милиони долари.

Китайските банки са в капан

Комунистическата партия забрани на банките и на медийните организации да публикуват новини за бойкотите. Властта прави всичко възможно да заглуши гражданите и да попречи на още хора да се включат в демонстрациите.

Проблемът за банките е, че имотите не се строят и така те не могат да изземат къщите, когато някой не изпълнява задълженията си по заемите, и съответно - да намалят загубите си. Финансовите институции просто поглъщат загубите и колкото повече хора не плащат кредитите си, толкова по-висок е рискът някои от големите банки да фалират. Четири от най-големите държавни банки в Китай вече ограничиха тегленето на пари от страна на клиентите си.

Най-страшните сцени до момента бяха в Джънджоу – столицата на централната провинция Хънан, където 4 местни банки забраниха гражданите да теглят парите си. Причината е, че те са били излъгани, че правят редовни депозити, но всъщност са влагали парите си в „инвестиционни продукти“ – т.е. с висок риск. Властите употребиха сила срещу мъже и жени, протестиращи на улицата, включително срещу хора с увреждания. Кадрите с танкове с цел „овладяване на ситуацията“ и „стабилност“ (според властите) разтревожиха мнозина.

Китайската икономика е твърде зависима от финансовия сектор и сектора с недвижимите имоти, който представлява около 30% от БВП. 7 от топ 10 компании в страната са финансови институции. Ето защо управляващите проведоха спешна среща с банките за установяване на покачващите се рискове от фалит. Партията обмисля финансова инжекция от над 1 трлн. долара в компаниите за недвижими имоти, за да може да завършат конструкцията на проектите си.

Миналата година властите не искаха да подпомагат „рисковото бизнес поведение в Китай“, но сега, когато цялата държава е пред тежка криза, смениха рязко тона.

S&P Global Ratings изчислява, че в най-лошия случай 2,4 трилиона юана (356 млрд. долара), или 6,4% от ипотечните кредити, са изложени на риск. В същото време Deutsche Bank AG предупреждава, че поне 7% от жилищните кредити са застрашени. Досега регистрираните банки са отчели само 2,1 млрд. юана просрочени ипотечни кредити като пряко засегнати от бойкота.

"Банките са хванати в клопка", казва Жиу Чен - професор по финанси в Университета в Хонконг, цитиран от Bloomberg. "Ако те не помогнат на предприемачите да завършат проектите, в крайна сметка ще загубят много повече. Ако го направят, това, разбира се, би зарадвало правителството, но те увеличават още повече излагането на риск от забавени проекти в областта на недвижимите имоти“.

През юли продажбите на жилища на 100-те най-големи строителни предприемачи в Китай отбелязаха нов спад. По предварителни данни на China Real Estate Information Corp. -комбинираните продажби по договори са намалели с 39,7% спрямо предходната година до 523,1 млрд. юана (78 млрд. долара), тъй като търсенето вече е в застой.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес