Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Авантюристи и джуджета: Актьорите в драмата Brexit

03 септември 2019, 20:30 часа • 2700 прочитания

Сагата около Brexit събра и представи актьорски състав от по-големи от живота герои, решени да подпечатват със собствените си визии бъдещето на Великобритания. Конфликтните им личности създадоха голяма драма в парламента и се превърнаха в база за многобройни шеги.

Ето поглед на някои водещи играчи:

Борис Джонсън

Министър-председателят с рошавия си перчем е известен с шегите и самохвалството си, които са го поставяли в конфузни ситуации както по време на двата му мандата като кмет на Лондон, така и като външен министър.

Но клоунският му чар и дар за публично говорене през юли го доведоха до осъществяване на изначалната му амбиция да ръководи Великобритания. 55-годишният възпитаник на Оксфорд обеща да успее там, където предшественикът му Тереза Мей се провали - да накара Великобритания да излезе от Европа на всяка цена на 31 октомври.

Неговият безапелационен подход доведе до това, че най-яростните му критици го обвиняват, че е "долнокачествен диктатор", който ръководи грубо парламента и унижава Великобритания на световната сцена.

Джереми Корбин

Основният лидер на опозиционната Лейбъристка партия е също толкова поляризиращ избирателите - и членовете на собствената си партията - като британския премиер.

70-годишният социалист е следван от противоречия, откакто стана лидер през 2015 г. Неговото осъждане на окупацията на палестинските територии от Израел е съпроводено с оплаквания от антисемитизъм в рамките на лейбъристите.

А отказът му да изложи ясна позиция по отношение на Brexit – повечето членове на партията са против, но самият Корбин е скептик по отношение на ЕС – тласна лейбъристите до дъното в проучванията на общественото мнение. И все пак възрастният вегетарианец може да се превърне в следващия британски лидер, ако Джонсън се препъне през идните седмици.

Джон Бъркоу

Председателят на Камарата на общините се превърна в мем в социалните медии и телевизионна сензация благодарение на страстните си призиви за ред по време на особено резки дебати за Brexit.

Той се превърна и в помагало за поддръжниците на Brexit, като многократно нарушава правилата, за да даде на депутатите всяка възможност да гласуват, за да осуетят плановете на правителството за Brexit.

Издигането му за председател през 2009 г. трябваше да направи члена на Консервативната партия политически неутрален. Подходът на 56-годишния политик към работата му доведе до това, че един критик от консерваторите го отхвърля като "лицемерно набожно джудже".

Филип Хамънд

Дългогодишният бивш министър на финансите се оттегли в знак на протест срещу подхода на Джонсън за Brexit миналия месец. 63-годишният политик сега е начело на консервативен бунт, предназначен да блокира заплахата на Джонсън за "Brexit без сделка".

Вестник Financial Times веднъж го нарече "поемащ риск човек", който е "продукт на британската безразсъдна авантюристка (Маргарет) Тачър". Последният му ход би могъл да принуди Джонсън да свика предсрочни избори с непредвидими резултати.

Доминик Къмингс

Главният съветник на Джонсън е известен като безпощаден политически стратег, който овладя неочакваното гласуване през 2016 г. за излизане от ЕС.

Британските медии го обрисуват като човекът зад кулисите, който е най-отговорен за безкомпромисния подход на Джонсън към Brexit. Неговият безмилостен стил и подозрителност към глобалните институции предизвикаха сравнения с бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън.

47-годишният Къмингс беше представен от актьора Бенедикт Къмбърбач като измъчен гений в телевизионна драма за референдума за ЕС, излъчена тази година.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес