Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Украйна е разгърнала само 1/4 от бригадите си, може да има изненада

15 юни 2023, 12:30 часа • 15696 прочитания

След седмица на тежки сражения истинските изпитания за украинската контраофанзива предстоят - войските са на известно разстояние от основната отбранителна линия на Русия, а по-голямата част от силите, подготвени за настъпление, все още са само в режим на готовност.

Миналата седмица Украйна нанесе удари в два района на югоизточния фронт, когато започна основната фаза на дългоочакваното настъпление. Киев съобщи за седем отвоювани села, но и за загуби, включително западни бойни машини на пехотата и танкове.

ОЩЕ: Загубите в украинската контраофанзива: Няма победа без жертви (ВИДЕО)

"И от двете страни голяма част от събитията ще се сведат до изтощаване", казва Роб Лий - старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания и един от анализаторите, които отчитат загуби и от двете страни въз основа на сателитни и фотографски данни.

"Рискът за тях (украинците - бел. ред.) е, че преди да стигнат до тази (руската) отбранителна линия, те поемат твърде много загуби и ще им бъде твърде трудно да я пробият", смята той, цитиран от "Ройтерс", които на 15 юни публикуваха свой анализ на контраофанзивата до момента.

Русия е подготвила хиляди отбранителни позиции по цялата си западна част и чак до окупирания Крим, включително минни полета, противотанкови ровове, редици от бетонни барикади и окопи, наречени "драконови зъби".

Позициите, видени от "Ройтерс" през април с помощта на сателитни снимки, са силно концентрирани в стратегически важния юг, където Киев може да се стреми да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим и да раздели силите на Кремъл.

Украйна, която разполага по фланговете по-голямата част от контраатакуващите си сили, може да наблюдава къде Москва ангажира войски, за да укрепи линиите си и да нанесе удари в по-слабо защитените райони, включително в източната част, твърдят военни анализатори.

"Украйна има избор", казва Бен Бари - старши научен сътрудник по сухопътни войни в Международния институт за стратегически изследвания. "Тя не може да постигне стратегическа изненада, но ще се опита да направи всичко възможно, за да постигне оперативна и тактическа изненада. Това ще включва прикриване, камуфлаж, измама, дезинформация, които те използваха доста успешно миналата есен".

Всичко е въпрос на инерция

Украйна се подготвя за контраофанзивата от поне 6 месеца, след като през ноември си върна Херсон. Военните създадоха 12 бронирани бригади за контранастъплението, като 9 от тях бяха обучени и оборудвани от Запада, твърдят анализатори. Обикновено една бригада се състои от поне 3500-4000 военнослужещи. Украйна заяви, че е сформирала 8 щурмови бригади от по 40 000 войници.

Конрад Музика - военен анализатор от Полша, който следи войната отблизо, заяви, че само 3 от 12-те бригади са били видени досега в бойни действия в югоизточната част на страната.

Основните удари бяха нанесени в близост до контролирания от украинците град Орехов в Запорожка област и Велика Новоселка в Донецка област, на около 80 км източно. ОЩЕ: Руснаците безуспешно опитаха да си върнат загубени позиции в Донецка област (ВИДЕО)

ОЩЕ: Украинците избиха стотици руски войници заради руски командващ: Руски източници полудяха

Тези удари могат да означават, че украинските генерали са насочили вниманието си към Токмак - окупиран град в Запорожка област, на около 25 км от фронтовата линия. На още 50 км се намира Мелитопол. И двете населени места са силно укрепени.

Близо до Велика Новоселка Украйна освободи група от четири села, заяви в понеделник заместник-министърът на отбраната Ана Маляр. Войските са напреднали до 6,5 км и са завзели 90 кв. км, каза тя за терена по 100-километровия участък от южната фронтова линия. В сряда съобщи, че през последното денонощие в различни райони е постигнат напредък от 300-350 метра.

"Първоначално се справиха доста добре (украинците - бел. ред.)", казва Конрад Музика. "Основното ми притеснение е, че 5-6 дни след началото на тази основна фаза напредъкът, изглежда, спря. Инерцията, която натрупаха през първите няколко дни, по същество вече е изчезнала и ние не знаем защо това е така".

Маляр съобщи и за напредък по фланговете при Бахмут. Военните анализатори смятат, че е малко вероятно той да се превърне в център на основната украинска офанзива.

Контранастъплението се усложнява от липсата на въздушна мощ на Украйна. От месеци Киев лобира пред Запада за доставка на изтребители F-16, но до разполагането им остават поне няколко месеца.

Киев е наложил информационно затъмнение, за да подпомогне оперативната сигурност, което затруднява независимата оценка на бойното поле. Руският диктатор Владимир Путин определи досегашната атака на Киев като неуспешна и с големи загуби, но бързо беше опроверган.

Снимки, споделени от руски военни блогъри, показаха унищожени или повредени произведени в САЩ бойни машини на пехотата Bradley и танкове Leopard 2 - водещи елементи от военната помощ, изпратена от Запада за контраофанзивата. Конрад Музика изчислява, че Украйна може да е загубила до 15% от машините си Bradley и няколко процента от "Леопардите", въпреки че е възможно украинските сили да са възстановили някои от тях и да са ги изпратили за ремонт.

Военният анализатор Джак Уотлинг пише за мозъчния тръст RUSI, че е твърде рано да се прави оценка дали офанзивата ще е успешна, или не. "Трябва да се въздържаме от преждевременни изказвания за успех или провал", казва той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес