Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

60 дни - средната продължителност на живота на руския войник на фронта

01 март 2023, 16:00 часа • 7270 прочитания

За година война в Украйна много руски войници се водят за безследно изчезнали. Най-вероятно те са загинали, но роднините им не могат да получат телата им, да ги погребат и да получат компенсация от държавата. Някои се опитват да търсят близките си сами - по болници, морги, пишат на министерството на отбраната на Руската федерация. 

"Новая газета. Европа" анализира 9905 поста в пет от най-големите групи в социалната мрежа "ВКонтакте" (ВК), в които хората търсят роднините си. Изданието установява 1365 споменавания за военни от Русия и самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.  Но това не са всички изчезнали, официалният им брой не е известен.  Ръководителят на правозащитната група "Граждани. Армия. Право" Сергей Кривенко смята, че това са около 24 хил. души. "Безследно изчезналите това са най-вече загинали, чиито тела не са открити. До момента е известно за 12 хиляди загинали, изчезналите, вероятно са два пъти повече", смята Кривенко. 

"Новая газета. Европа" е установила някои закономерности от изчезването на руските военни. 50 души са изчезнали при Мариупол през пролетта на 2022 г. През лятото на 2022 г. връзка е загубена с 40 души, воювали в Луганска област. През септември същата година загубите рязко нарастват  - за месец изчезват 170 военни, повече от тях в Донецка и Харковска области. 

Друг ръст на съобщения за изчезнали е свързан с удара на украинските военни сили в Макавеевка и ДНР в нощта на 1 януари. След тази атака в групите на ВК се появяват съобщения за издирването на 18 руски военнослужещи.

Около половината от всички безследно изчезнали, търсени през най-големите групи във ВК, за последен път са се обадили на близките си от Донецка и Луганска области на Украйна. Други 125 военни са изчезнали в Харковска област. В 35% от постовете близките не са посочили мястото, откъдето човекът се е обади за последен път. 

Сред изчезналите, чийто статус е уточнен, най-много са военните на договор (93 души), военнослужещи от ДНР и ЛНР (92 души) и доброволци (89 души). Много по-рядко търсят изчезнали мобилизирани (40 души) и затворници (28 души).

Често роднините не могат да намерят изчезналите с месеци. През януари в групите на ВК са публикувани 850 съобщения за загуба на връзка с близките - това е шест пъти повече, отколкото през март 2022 г. - първият месец на войната. Всеки седми пост е свързан с търсенето на военни, изчезнали още през пролетта или лятото.

Въз основа на данните "Новая газета. Европа" е пресметнала колко средно един руски военнослужещ е прекарал в зоната на бойните действия, докато бъде загубена връзката с него. Отговорът е 60 дни. 

Някои от руснаците, изчезнали на фронта нямат официален статут на изчезнали. Например, жената на военнослужещия Борис Фелицин пише в една от групите във ВК, че по думи на други военни мъжът й е ранен в бой в Луганска област и е евакуиран от бойното поле в безсъзнание, без документи и без плочка с опознавателен номер. Фелицин не е в списъците с ранените, убитите и безследно изчезналите. Няма връзка с него, с частта му не е възможно да се осъществи връзка. От военното поделение отказват помощ. 

Роднините на военните, които нямат статут на безследно изчезнали не могат да разчитат и на помощ от страна на министерството на отбраната в търсенето и изплащането на компенсация (сумата, която се изплаща на семействата на загиналите е 12,5 млн. рубли). Макар че компенсации не се изплащат и на близките на войниците, водещи се за безследно изчезнали. Освен това статутът на безследно изчезналият е временен и изтича две години след края на войната. Тогава семейството може да разчита на компенсация за смъртта на близкия. 

Една от причините за бъркотията с търсенето на изчезналите е недостиг на кадри, обяснява военният експерти Кирил Михайлов. По принцип това е в задълженията на командира на военната част. Но сега командирите са в зоната на бойните действия и не могат да информират семействата за съдбата на всеки войник, а други работещи канали за връзка няма. 

По време на чеченските войни майките на войниците просто отивали в Чечня, срещали се с бойците и сами търсели синовете си. Сега такава възможност няма.

Междувременно, Американският център за стратегически и международни науки изчисли, че дадените от Русия жертви в Украйна досега са повече, отколкото дадените във всички военни конфликти, в които Руската федерация е участвала от Втората световна война насам.

Международна комисия: Над 15 000 души са изчезнали по време на войната в Украйна

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес