Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски ще иска 3 определени оръжия от Байдън, но едва ли ще ги получи

21 декември 2022, 11:37 часа • 3248 прочитания

Когато украинският президент Володимир Зеленски кацне във Вашингтон в сряда, той ще носи със себе си една от най-големите си молби към САЩ, но може да не получи желания отговор.

По време на срещата с колегата си Джо Байдън и неговия екип по националната сигурност се очаква украинската делегация да отправи призив за още ракетни системи с голям обсег на действие (над 300 км) ATACMS, както и дронове Grey Eagle и Reaper. Това съобщи Politico, цитирайки анонимен източник, запознат с дискусиите.

Само че американските служители не са готови на това. Белият дом категорично отхвърля изпращането на ATACMS, за да не може украинците да поразяват руска територия с помощта на големия обсег на системата. Преди седмици дори се появи информация от "Уолстрийт Джърнъл", че САЩ така настроили установките HIMARS, че да не могат да стрелят на над 300 км разстояние.

Вашингтон дълго време повтаря, че иска да избегне пряко въвличане в конфликта с Руската федерация. Изпращането на ракети с далечен обсег на действие в Киев може да предизвика риска Путин да използва потенциално още по-смъртоносни оръжия на територията на Украйна.

Това колебание на САЩ обезпокои украинските официални лица и принуди висшите военни ръководители в страната да потърсят помощ от други страни. Сега украинците се опасяват, че няма да могат да напреднат на бойното поле тази зима и ще загубят инерцията, която набраха след освобождаването на Херсон.

Посещението на Зеленски в САЩ ще се състои от среща с президента Джо Байдън и обръщение пред членове на Конгреса. Официални лица казват, че се очаква противопоставяне по отношение на оръжията. Украинският президент вероятно ще изтъкне пред Конгреса, че страната му се нуждае от по-модерни оръжия, за да отблъсне руските бомбардировки.

"Той се нуждае от оръжия с по-дълъг обсег, които да му позволят да изпревари очакваната руска офанзива", казва Бил Тейлър - бивш посланик на САЩ в Украйна. "Нуждае се от незабавна финансова подкрепа, за да може правителството му да функционира, и знае, че Конгресът ще вземе решения по тези въпроси тази седмица".

ОЩЕ: САЩ искат $45 млрд. помощ за Украйна и НАТО в новия бюджет

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес