Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради урагана "Матю": Над 100 жертви, 2 милиона евакуирани, хиляди полети - отменени

06 октомври 2016, 22:07 часа • 2776 прочитания

Около 1500 полета бяха отменени днес в САЩ във връзка с приближаването на урагана "Матю".

Отмени бяха полетите от международното летище във Форт Лодърдейл, щата Флорида, както иот Орландо и Маями в същия щат. За отмяната на полети обявиха почти всички американски авиокомпании, включително American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines, посочва ТАСС.

В същото време силата на "Матю" се увеличи до четвърта категория. Скоростта на вятъра в епицентъра се е увеличила до 62,6 м/сек. Епицентърът се намира на 205 км от американския курорт Уест Палм Бийч, щата Флорида, и се движи на северозапад със скорост от 6,3 м/сек.

Губернатор на Флорида Рик Скот смята, че в щата назрява "най-големият в историята операция по евакуация" на населението. В щатите Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина e обявено извънредно положение. Броят на жителите на онези щати, които са получили препоръка за евакуацията, е над 2 милиона души.

Междувременно стана ясно, че най-малко 140 човека от държави в Карибския басейн са загинали, след като урагана Матю връхлетя региона. Само 136 от тях са от Хаити.

По-рано беше съобщено, че жертвите на природното явление са 102 души.

Според властите силата на урагана може да се увеличи още повече, запътвайки се от Карибите към американското крайбрежие, отбелязва още AFP.

Джорджия стана поредният американски щат, който нареди евакуация на част от населението си заради "Матю". Кметът Натън Дийл заяви, че разпорежда евакуирането на шест окръга по Атлантическото крайбрежие и препоръчва подобни действия да предприемат и жителите на по-ниските области във вътрешността на щата.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес