Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западът призова Русия да спазва свободата на медиите

29 октомври 2021, 03:00 часа • 4505 прочитания

Съединените щати и техните европейски съюзници призоваха Русия да защити свободата на медиите, осъждайки това, което те нарекоха репресия срещу независимите медии.

В съвместно изявление Съединените щати и 17 други държави, включително Франция, Германия и Великобритания, заявиха, че строгите нови изисквания на Русия към медиите, заплахите с глоби и етикирането им като „чуждестранни агенти“ са „недвусмислено усилие за потискане на достъпа на руснаците към независима информация”. Според тях Русия изглежда има намерение да закрие присъствието в страната на подкрепяното от правителството на САЩ Радио Свободна Европа/Радио Свобода след затварянето на независими медии.

„Призоваваме Руската федерация да спазва своите международни ангажименти и задължения в областта на правата на човека и да зачита и гарантира медийната свобода и безопасността на журналистите“, се казва в изявлението.

„Призоваваме руското правителство да прекрати репресиите срещу независими журналисти и политически мотивираните производства срещу тях и медийни организации и да освободи всички, които са били несправедливо задържани“, гласи официалното съобщение.,

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес