Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възможност за ново начало в Газа": Байдън с първи коментар за смъртта на Синвар

17 октомври 2024, 22:25 часа • 1200 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече смъртта на лидера на палестинската въоръжена групировка "Хамас" Яхия Синвар миг на облекчение за израелците и отбеляза, че същевременно това е възможност за "ново начало" в ивицата Газа, без управляващата там групировка, предаде Ройтерс.

Още: Израелският външен министър: Лидерът на "Хамас" е мъртъв

"Яхия Синвар беше непреодолима пречка за постигането на всички тези цели. Това препятствие вече не съществува, но ни предстои още много работа", каза Байдън в изявление. "Скоро ще разговарям с министър-председателя Нетаняху и с други израелски лидери, за да ги поздравя, да обсъдим пътя за връщането на заложниците у дома при семействата им и за прекратяването веднъж завинаги на тази война, която причини толкова много разрушения и страдания на невинни хора", добави той, цитиран от БТА.

Още: Израел проверява дали уби архитекта на атаката на "Хамас" от 7 октомври

След като израелските власти потвърдиха, че Синвар е бил убит от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), вицепрезидентът на САЩ Камала Харис нарече ликвидирането му стъпка напред към премахване на заплахата, която въоръжената групировка представлява за Израел.

Още: "Това е краят на злото управление на Хамас": Нетаняху след елиминирането на Синвар

Убийството на Синвар "ни дава възможност най-сетне да сложим край на войната в Газа", заяви Харис. "Справедливостта възтържествува", отбеляза тя пред журналисти в Милуоки, щата Уисконсин. "Синвар е отговорен за убийството на хиляди невинни хора, включително жертвите от 7 октомври и заложниците, убити в Газа", допълни тя. "Днес мога само да се надявам, че семействата на жертвите на "Хамас" ще почувстват облекчение, заяви Харис.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес