Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връчват Нобеловите награди за 2013 г.

10 декември 2013, 11:12 часа • 55114 прочитания

В Стокхолм и Осло днес ще се състоят церемониите за връчване на Нобеловите награди за 2013 г., съобщиха световните агенции. От 1902 г. всички награди, с изключение на тази за мир, се връчват в Концертната зала в Стокхолм от краля на Швеция Карл ХVI Густав, предаде БТА.

Нобеловите награди са учредени на 27 ноември 1985 г. от Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател, открил динамита. Той завещава над 33 милиона шведски крони на едноименна фондация, създадена след смъртта му. В негова чест наградите се връчват на годишнината от смъртта му - 10 декември.

Наградите се състоят от златен медал, диплом и парична премия в размер на 8 милиона шведски крони.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2013 г. бе обявена на 7 октомври 2013 г. от Каролинския медико-хирургически институт в Стокхолм, Швеция. Спечелиха я американските учени Джеймс Ротман и Ранди Шекман и на германецът Томас Зюдхоф за открития, засягащи механизмите на регулиране на междуклетъчните взаимодействия.

Питър Хигс от Великобритания и Франсоа Енглер от Белгия спечелиха Нобеловата награда за физика, обявена от Кралската шведска академия на науките на 8 октомври 2013 г. Двамата учени са предсказали съществуването на загадъчния Хигс бозон - частицата, която обяснява защо материята има маса.

Нобеловата награда за химия за 2013 г. бе присъдена на 9 октомври на Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ари Уоршъл за развитие на мултимащабни модели на сложните химически системи.

Канадската писателка и майсторката на съвременния разказ Алис Мънро спечели Нобеловата награда за литература за 2013 г., присъждана от Шведската академия.

Носител на Нобеловата наградата за мир тази година е Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за своите "широкообхватни усилия" за освобождаването на света от такъв арсенал.

Нобеловата награда за икономика спечелиха американските учени Юджийн Фама, Ларс Хенсън и Робърт Шилър за работата им в областта на финансовите пазари.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес