Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водещ американски вирусолог: Личното ми мнение е, че коронавирусът е изпуснат от лаборатория в Китай

27 март 2021, 01:18 часа • 9215 прочитания

Бившият директор на американския Център за контрол и превенция на болестите (CDC) д-р Робърт Редфийлд пред д-р Сунай Гупта от Си Ен Ен, че личната му убеденост е, че пандемията от COVID-19 е тръгнала от лаборатория в Китай. Специалистът не е първият, който изказва подобно мнение, но към момента няма доказателства за това. 

“Аз лично предполагам, че вирусът е започнал да се разпространява през септември или октомври (2019 година) в Ухан. Така го чувствам, това е моето мнение, сега вече имам право на такова", заяви д-р Редфийлд. Според бившия директор на CDC, вирусът произхожда от Китай и е бил “изпуснат“ от лаборатория, като това не е направено непременно умишлено. 

"Смятам, че най-вероятният произход на този патоген в Ухан е лаборатория, от която е бил изпуснат. Много хора не вярват в това, но няма проблем. Вярвам, че науката в крайна сметка ще установи произхода му. Не е необичайно респираторни вируси да заразяват лаборанти, които работят над тях", заяви д-р Редфийлд, който е вирусолог и ръководеше най-важната здравна организация в САЩ по времето на мандата на Доналд Тръмп. Коментарът му се появява в документален филм, посветен на COVID-19, излъчен по CNN в петък вечер.  

В същия документален филм участие взема и д-р Антъни Фаучи, който е главният епидемиолог на САЩ. Той не отрича, че е възможен вариант за възникване на пандемията като описания от Редфийлд, но смята, че е далеч по-вероятно заради спецификата на вируса - да няма явни симптоми в много случаи, всъщност SARS-CoV-2 да се е разпространявал в Ухан незабелязано седмици и дори поне месец по-рано от първите случаи с явни клинични признаци - т.е. вирусът е имал време да почне да се адаптира към човешкия организъм и в крайна сметка "си е показал рогата".

От Световната здравна организация смятат, че е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден в лаборатория. Към момента обаче, няма категорични доказателства за нито една от теориите по възникването на SARS-COV-2. Именно поради тази причина експерти на организацията са на мисия в Китай в търсене на първоизточникът на коронавируса, предизвикал мащабната пандемия. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес