Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сената на САЩ: Провал на ключова сделка, касаеща пари за Украйна преди Нова година

18 декември 2023, 11:27 часа • 4454 прочитания

В неделя, 17 декември, преговарящите в Сената на САЩ не успяха да постигнат споразумение по рамката на мерките за сигурност по границите, които републиканците поискаха като условие за приемане на ново финансиране за Украйна. Това допълнително намали шансовете за гласуване преди Коледа.

Сенатът прекъсна ваканцията си в опит да приеме до края на годината ключовите законопроекти. Преди това Конгресът излезе в зимна ваканция, без да вземе решение относно помощта за Украйна в размер на 61 млрд. долара, а от Белия дом реагираха остро.

Още: Кой подслушва Залужни, докато Путин обещава "проблеми" за НАТО? (ВИДЕО)

Липса на пробив

Липсата на пробив до крайния срок, наложен от самите републиканци през уикенда, подчерта трудностите, пред които са изправени преговорите в Сената, дори след като администрацията на Байдън даде знак, че е готова да направи значителни отстъпки по отношение на имиграционната политика, пише Wall Street Journal.

Още: Кристалина Георгиева: Украйна ще издържи без външна помощ няколко месеца, но я очакват трудности

Снимка: Pixabay

За Републиканската партия е приоритет да има повече пари за границата между САЩ и Мексико. Преди това Байдън предложи пакет от 110 милиарда долара за Украйна, Израел, Тавайн и за границата, който не бе приет.

Много републиканци, които не участват в дискусиите, изразиха скептицизъм през последните дни по отношение на каквато и да е сделка, докато прогресивните демократи изказаха опасения, че Белият дом се огъва пред исканията на консерваторите, пише още WSJ.

Още: Рекордна сума: Сенатът на САЩ одобри 886 милиарда долара за отбрана

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес