Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Колумбия ще има десен президент, ФАРК го предупреди да внимава

18 юни 2018, 06:30 часа • 3189 прочитания

Кандидатът на десните Иван Дуке печели президентските избори след втория тур в Колумбия, проведен в неделя (17 юни), предаде БГНЕС.

Според официалните резултати, които са факт на база на 68,71% от преброените бюлетини, Иван Дуке, който е кандидат на Демократичен център, води с 55,56%, докато Густаво Петро от движението "Човешка Колумбия", е с 40,38%.

Десницата, чийто лидер е бившият президент на страната Алваро Урибе, иска ревизия на мирното споразумение с бившите партизани от ФАРК, постигнато след многогодишни преговори с усилията и на предишния президент Хуан Мануел Сантос. Дюке обаче каза, че ще запази сключените по-рано мирни споразумения с въстаниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

"Няма да разрешим мирът да бъде разрушен. Казваме на Колумбия, че няма да правим на пух и прах споразумението, но ще направим така, че мирът да стигне до всички колумбийци", заяви Дуке пред хиляди свои привърженици в Богота.

От ФАРК вече предупредиха Дуке да покаже "здрав разум". "Необходимо е да има превес на здравия разум, това, което страната изисква, е неразделен мир, който ни води към очакваното помирение (...) Заобикалянето на тази цел не може да бъде програма на правителството", посочи Общата революционна алтернативна сила (ФАРК) в изявление, с което партията иска да се срещне с десния кандидат, победил на втория тур на президентските избори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес