Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Канада правят чистка на патици заради птичи грип

11 юли 2016, 08:51 часа • 1181 прочитания

Около 14 хиляди патици от една ферма в Канадската провинция Онтарио ще бъдат унищожени заради открития там вирус на птичия грип, предаде БГНЕС, позовавайки се на CTV.

Според Канадската агенция за контрол на качеството на хранителните продукти, вирусният щам е открит в птицеферма близо до град на 112 км югозападно от Торонто. Около фермата е установена карантина в зона с радиус три километра.

В края на 2014 г. в огнището Британска Колумбия на грипа H5N2 бяха унищожени повече от 250 хил. пуйки и бройлери в 11 ферми близо до Ванкувър. През последните 10 години, това е четвъртата поява на птичи грип в западната канадска провинция. Първият случай на появата на опасен вирус в региона бе от 2004 година. Тагава бяха унищожени около 15 милиона домашни птици в Британска Колумбия - почти цялата популация.

Птичият грип A (H5N1) се отразява на храносмилателните органи и дишането и има висок процент на смъртност. Възможно е прехвърляне на заразата при хора, които са в контакт със заразени животни. Най-опасни са три щама на вируса - H5N1, H7N9, H10N8.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес