Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Хаити отвлякоха цяла група американски мисионери

19 октомври 2021, 07:35 часа • 1820 прочитания

Група от 17 американски мисионери, която беше отвлечена в Хаити, изпрати съобщение по приложението WhatsApp с текст: "Моля, молете се за нас".

Мисионерите са представители на Christian Aid Ministries - базирана в Охайо християнска организация. Те са пътували в Хаити, за да помогнат на деца да платят образованието си, и да дарят униформи, учебници и храна за хаитяните, съобщава CBS News, цитирана от БГНЕС.

Пълният текст на съобщението гласи: "Моля, молете се за нас, че сме тормозени/отвлечени ... те контролират нашето превозно средство".

Мисионерите са били похитени по време на посещение в сиропиталище, в което децата умирали от глад.

Шестнадесет от отвлечените в близост до столицата на Хаити Порт-о-Пренс мисионери са американци, включително и пет деца. 17-ият човек е канадец.

От началото на годината до момента в Хаити има близо 630 отвличания, сочат данни на Центровете за анализ и изследвания в областта на правата на човека. Бандата "400 Mawozo", заподозряна в отвличане на мисионерите, е известна с масови отвличания от автобуси и автомобили, на католическо духовенство и дори напада деца в сиропиталищата.

Към момента не е ясно дали е поискан подкуп за отвлечените.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес