Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Аржентина става страшно: Орязването на пари доведе до сблъсъци и палежи (ВИДЕО)

13 юни 2024, 10:38 часа • 1910 прочитания

Сенатът на Аржентина одобри с крехко мнозинство спорния пакет от икономически реформи на президента Хавиер Милей, докато пред Конгреса се разразяваха ожесточени сблъсъци между протестиращи и полицията за борба с безредиците.

Демонстрантите в столицата Буенос Айрес, които твърдят, че мерките ще засегнат милиони аржентинци, хвърляха запалителни течности и камъни, а също подпалваха автомобили. Има съобщения за няколко ранени.

Още: Аржентински подарък за Украйна: Френски изтребители

Орязване: какво предвиждат реформите?

Реформите, целящи да съживят затъващата икономика на южноамериканската страна, включват обявяване на извънредно икономическо положение, намаляване на пенсиите и ограничаване на трудовите права.

Снимка: Getty Images

Изключително противоречивият законопроект беше одобрен от долната камара на парламента през април, след като в него бяха направени сериозни изменения.

"Не можем да повярваме, че в Аржентина обсъждаме закон, който ще ни върне 100 години назад", заяви Фабио Нунес - 55-годишен адвокат от протестиращите, цитиран от AFP.

Икономистът Милей беше избран за президент през декември 2023 г. - в разгара на дълбока икономическа криза, която той все още се опитва да овладее след шест месеца на поста. Годишната инфлация в момента е близо 300%, а повече от половината аржентинци живеят в бедност.

Още: Аржентинският президент се отказа от конференцията за мир в Украйна

Левите политически партии, профсъюзите и социалните организации се противопоставят на "шоковите" мерки на Милей. Това обаче не попречи предложението, което първоначално беше с равен брой гласове (36-36) в Сената, да бъде предварително прието в сряда, 12 юни. Това стана, след като ръководителят на горната камара - вицепрезидентът Виктория Виляруел - даде допълнителен глас "за", който ѝ се полага по право.

"За тези аржентинци, които страдат, които чакат, които не искат да видят как децата им напускат страната - моят глас е положителен", каза Виляруел, цитирана от BBC.

Сега законопроектът, състоящ се от 328 члена, ще бъде разгледан точка по точка преди очакваното му пълно одобрение в четвъртък, 13 юни. След това той ще се върне в долната камара на парламента за окончателното решение.

Още: Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

Масови протести, сблъсъци и палежи

Преди приемането на законопроекта в Сената протестиращите скандираха: "Страната не се продава, страната се защитава", а на един от плакатите им пишеше: "Как може един държавен глава да мрази държавата?".

Протестиращите се опитаха да си проправят път към сградата на Конгреса през загражденията на полицията. Демонстрантите хвърляха камъни по полицаите, които, от своя страна, ги пръскаха с лютив спрей. Имаше и водно оръдие.

Наблюдатели и депутати от опозицията заявиха, че десетки протестиращи и няколко депутати са получили медицинска помощ. Най-малко петима опозиционни депутати са били хоспитализирани, след като са били в тълпата, съобщи народният представител Сесилия Моро пред AFP.

Още: Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Поне 20 полицейски служители също са били ранени. Силите за сигурност съобщиха, че са арестували 15 души.

От офиса на президента Милей направиха изявление, в което им благодарят за потушаването на действията на "терористите", опитващи се да извършат "държавен преврат".

"Ние ще променим Аржентина, ще я превърнем в най-либералната страна в света", заяви Милей на пресконференция в Буенос Айрес. По време на предизборната кампания той дори размахваше моторна резачка, докато произнасяше реч, за да символизира решимостта си да го направи. Оттогава насам той съкрати наполовина кабинета, закри 50 000 работни места в държавната администрация, прекрати новите договори за строителство и премахна субсидиите за горива и транспорт.

Още: В Аржентина: Реформа с моторна резачка и обидни тиради

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес