Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураганът „Лидия“ приближава Мексико

11 октомври 2023, 06:13 часа • 1493 прочитания

Очаква се бурята "Лидия" - ураган от 4-та категория, да достигне Мексико във вторник вечерта и да удари с ветрове със скорост до 220 км/ч., съобщи BBC.

В последния си бюлетин Националният център по ураганите на САЩ (NHC) съобщава, че "Лидия" се намира на около 177 км. югозападно от град Пуерто Ваярта.

ОЩЕ: Ураганът „Хилари“ e на път да удари Мексико и Калифорния

Летището на града обяви, че ще бъде затворено от 16:00 часа местно време (22:00 часа по Гринуич) до 8:00 часа в сряда.

Собствениците на магазини в крайморския курорт затвориха прозорците и натрупаха чували с пясък в случай на наводнение, а в някои райони учебните занятия бяха преустановени.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че служителите на гражданската защита са в готовност, а около 6 000 военнослужещи са изпратени в помощ на жителите.

"Лидия" се движи на изток-североизток със скорост 26 км/ч. с максимални постоянни ветрове от 220 км/ч. Проливни валежи вероятно ще предизвикат внезапни и сериозни наводнения. Очаква се обаче силата на ветровете на "Лидия" да отслабне бързо след придвижването ѝ към вътрешността на страната.

В някои части на тихоокеанското крайбрежие на Мексико вече бяха регистрирани значителни наводнения тази седмица след удара на тропическата буря "Макс". Местните медии съобщават, че двама души са загинали в резултат на бурята в щата Гереро.

ОЩЕ: Силно земетресение в Мексико

Ураганите връхлитат Мексико всяка година както по тихоокеанското, така и по атлантическото крайбрежие. Официалният сезон на ураганите в страната продължава от май до ноември, като повечето бури се развиват между юли и октомври.

Влиянието на климатичните промени върху честотата на бурите все още не е ясно, но според учените повишената температура на морската повърхност затопля въздуха над нея и предоставя повече енергия за задвижване на урагани, циклони и тайфуни.

В резултат на това те вероятно ще бъдат по-интензивни и с по-екстремни валежи.

От началото на индустриалната ера светът вече се е затоплил с около 1,1 С и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не намалят рязко въглеродните емисии.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес