Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураганът „Ирма” взе първата си жертва* (СНИМКИ+ВИДЕО)

10 септември 2017, 18:05 часа • 7572 прочитания

Един човек е убит при катастрофа с пикап във Флорида Кийс, а местните власти определят този случай като първата причинена от ураган а „Ирма” смърт в архипелага, предаде The Independent.

Броят на загиналите при преминаването на урагана „Ирма” край карибския остров Сен Мартин се увеличи до четирима, съобщи холандският премиер Марк Руте.

"За съжаление, има още две жертви, за които не сме знаели по-рано", каза той пред репортери, като добави, че няма "нови щети", причинени от урагана „Хосе”, който мина покрай острова в събота.

„Ирма” достигна брега на архипелага Флорида Кийс днес следобед. Ураганът вече е 4-та категория с ветрове до 130 мили в час и опасност от сериозни бури.

"Това е изключително опасна и животозастрашаваща ситуация!" съобщиха от Националната метеорологична служба в Кий Уест. От там призоваха онези, които досега не са обърнали внимание на предупрежденията, да се евакуират, за да защитят живота си!"

Ураганът се движи с 8 мили в час в посока северозапад, към градовете на Западния бряг на Флорида в Нейпълс, Форт Майърс и гъсто населените полуострови на залива Тампа. В Кийс Уест полицията отвори "приют от последна инстанция" за тези, които са пренебрегнали заповедите за евакуация, предаде БГНЕС.

"Това ще бъде ужасно", каза губернаторът на Флорида Рик Скот пред телевизия NBC в неделя сутрин. „Ирма” се насочи към Флорида Кийс, 57 години след като ураганът „Дона” удари същата територия през 1960 г., унищожавайки почти 75% от сградите на островната верига.

Ужасът от урагана предизвика множество реакции. По-рано полицейското управление в община Паско в американския щат Флорида призова гражданите да не стрелят с огнестрелно оръжие по приближаващия ураган „Ирма“, посочвайки, че това няма да го спре, пише The Independent. Полицейското управление предупреждава, че стрелянето с оръжие по най-опасната буря, която ще връхлети територията на САЩ в писмената история „ще има наистина опасни странични ефекти“.

*Информацията е обновена към 18:50 часа.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес