Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Университет в САЩ плаща 490 млн. долара на жертви на сексуално насилие

20 януари 2022, 07:35 часа • 2369 прочитания

Университетът в Мичиган ще изплати 490 милиона долара за компенсация на стотици студенти, които са били насилвани от дългогодишен спортен рехабилитатор. Насилието е извършвано в продължение на много години.

Споразумението ще компенсира около 1050 души, включително бивши футболисти, които се оплакали, че покойният Робърт Е. Андерсън ги е тормозил по време на физически прегледи. Лекарят е извършвал „ненужни ректални и генитални прегледи“ в продължение на десетилетия.

Университетът е считан за едно от най-добрите държавни училища в страната.

В събота бордът на Мичиган уволни президента на университета Марк С. Шлисел след разследване на твърдения, че той е имал сексуална връзка с подчинена служителка. През 2020 г. училището обяви, че е постигнало споразумение с осем жени, които са били сексуално и емоционално малтретирани от бившия ректор на училището.

Скандалът около поведението на Андерсън избухна през 2020 г. Андерсън, който беше в екипа на университета от 1966 до 2003 г., почина през 2008 г. Оцелелите казаха на следователи и други, че многократно са се оплаквали от рехабилитатора, но без резултат.

През последното десетилетие в щатския университет на Пенсилвания, Мичиганския държавен университет, Университета на Южна Калифорния и университета на Охайо се появиха случаи на злоупотреба с изумителен мащаб.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес