Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Умният Тръмп" срина оригиналния Тръмп за изборите в САЩ през 2020 година

08 август 2023, 06:49 часа • 3979 прочитания

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който е другият основен фаворит за номинацията на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ, отхвърли твърдението на Доналд Тръмп, че той е истинският победител на президентските избори през 2020 г. Това стана в най-категоричния коментар на ДеСантис по този въпрос до момента.

"Който сложи ръка върху Библията на 20 януари на всеки четири години, той е победителят", заяви ДеСантис в интервю за NBC.

ДеСантис заяви категорично, че Тръмп е загубил. "Разбира се, че загуби", каза ДеСантис и добави: "Джо Байдън е президентът".

По време на предизборната кампания в Айова преди няколко дни ДеСантис отново отхвърли теориите, че изборите са били откраднати, като заяви, че те "не се оказаха верни".

ОЩЕ: Наричат го "Тръмп с мозък". Кой е Рон ДеСантис?

"Рон ДеСантис наистина трябва да престане да бъде най-голямата мажоретка на Джо Байдън", каза в отговор говорителят на Тръмп Стив Чунг, пише БГНЕС.

Аргументите на Рон ДеСантис за Тръмп

Коментарите на ДеСантис идват само няколко дни, след като Тръмп се обяви за невинен по обвиненията, че е нарушил закона, като се е опитал да отмени изборите през 2020 г.

Все пак републиканецът не пропусна да изтъкне, че вижда редица проблеми в изборите през 2020 г., включително субсидиите на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг за изборната администрация, големия дял бюлетини, с които се гласува по пощата, щатските закони, които позволяват на трети страни да събират и връщат бюлетините на избирателите, и как социалните медии са обезсмислили историята за лаптопа на сина на президента Джо Байдън - Хънтър Байдън: Мъск показа документи как Туитър е укрил скандал със сина на Джо Байдън

"Мисля, че хората в медиите и другаде искат да се държат така, сякаш по някакъв начин това са били просто перфектните избори. ... Не мисля, че това бяха добре проведени избори. Но също така смятам, че републиканците не се пребориха. Трябва да се бориш, когато това се случва", каза ДеСантис.

Губернаторът на Флорида се прицели в Тръмп, като заяви, че той е подготвил почвата за собствената си загуба, като е подписал Закона CARES - за икономически стимули на стойност 2,2 трилиона долара в отговор на кризата с Ковид-19. Около 400 млн. долара от тези пари отидоха за подпомагане на щатите при администрирането на изборите - и много щати направиха гласуването по пощата по-широко достъпно по време на пандемията.

"Но ето го и въпросът, за който според мен е важно избирателите републиканци да помислят: Защо имахме всички тези гласувания по пощата? Защото Тръмп предаде правителството на Фаучи", каза ДеСантис, визирайки д-р Антъни Фаучи, ръководител на работната група по коронавируса към Белия дом: "Те прегърнаха блокирането. Те направиха закона CARES, който финансира гласуването по пощата в цялата страна".

Флорида отдавна позволява на всеки, който иска да гласува по пощата, да го направи, включително и на изборите през 2020 г. Тръмп е гласовит противник на този тип упражняване на вот. За изборите през 2024 г. Националният комитет на Републиканската партия се опитва да "промени културата", за да накара избирателите да се придържат към ранното гласуване, включително гласуването по пощата, след като години наред Тръмп демонизираше тази практика.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес