Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени създадоха изкуствено едноклетъчно, което се размножава

31 март 2021, 15:42 часа • 1961 прочитания

Учени успяха да създадат едноклетъчен синтетичен организъм, който може успешно да се възпроизвежда. Това показва ново проучване на J. Craig Venter Institute (JCVI), Националния институт за стандарти и технологии (NIST) и MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Организмът JCVI-syn3A има 672 гена в своята ДНК, което го прави един от най-простите и малки генетични кодове. За сравнение, типична бактериална клетка има повече от 4 000.

Тази нова клетка, която учените са изследвали, включва 19 гена повече от предишни изследвания. От тях 7 са идентифицирани като участници в клетъчното делене. Функцията на останалите гени обаче все още е неизвестна; това ще бъде основа на бъдещи изследвания по въпроса.

Приносът на инженерните синтетични клетки и организми е огромен и обещаващ. Учените предвиждат производство на персонализирани клетки, които се представят или се държат по желания начин. Това може да включва производството на клетки за лечение на болести или химикали за подобряване на храната и горивата.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес