Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Участниците в щурма срещу Капитолия заплашени от 20 години затвор

07 януари 2021, 17:10 часа • 3118 прочитания

Най-активните участници в безредиците, случили се в сряда в американската столица, могат да бъдат признати за виновни за подбудителство към бунт и осъдени на до 20 години затвор. Такова предположение, както се съобщава от „Detroit Free Pres“, е направено от адвоката на източния окръг Мичиган Матю Шнайдер.

Той каза, че в хода на разследванията, започнати от властите за щурма на сградата на Конгреса на САЩ от поддръжници на настоящия президент Доналд Тръмп, ще бъдат установени ролята и действията на всички участници.

В зависимост от резултата от това производство ще бъдат наложени наказания - от малки парични глоби за нарушаване на полицейския час, наложен в столицата, до 10 години затвор за причиняване на щети на федерално имущество, а в някои случаи е възможен затвор до 20 години, ако участник в бунта е осъден за подстрекателство към бунт.

"Има голяма разлика между мирните протести и изразяването на свобода", каза Шнайдер пред изданието. "Това, което се случи в столицата, не е мирно. Насилствени протестиращи извършваха престъпления и такива действия не са защитени от нашата конституция."

Според последните данни в резултат на безредиците са загинали четирима души, задържани са над 50 души.

Още: Борислав Боев: Не изключвам вариант вчерашните зулуми във Вашингтон да са съзнателно допуснати

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес