Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция с условие към Тръмп - да изостави кюрдите

03 януари 2017, 17:41 часа • 2839 прочитания

Турция очерта условията си за сътрудничество с Доналд Тръмп, казвайки, че очаква новата американска администрация да прекрати доставката на оръжие за сирийските кюрди - което Вашингтон отрича, че прави.

"Съединените щати не трябва да позволяват стратегическото партньорство (с Турция - бел. ред.) да бъде помрачено от терористична организация", заяви в реч пред парламента турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от БГНЕС.

Вашингтон оценява кюрдската милиция YPG, най-голямата сила сред Сирийските демократични сили (СДС), като най-ефективния партньор в битката срещу "Ислямска държава" (ИД) в Сирия. Избраният за президент на САЩ Тръмп сега трябва да определи позицията си за това кък ИД да бъде победена и дали гледа на кюрдите като на съюзник.

През септември официални лица от САЩ потвърдиха, че снабдяват с оръжия СДС, но казаха, че оръжията отиват само в арабския контингент от тях. Тази седмица САЩ отново заявиха, че не снабдяват с оръжия YPG.

Но турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че неговото правителство разполага с документи, които доказват снабдяването, добавяйки: "Всички по света знаят за това. "Турският президент Реджеп Таийп Ердоган по-рано е казвал, че е виждал доказателства за това, че американски самолети, превозващи оръжие, са кацали в контролирания от кюрдите град Кобани. Турция възприема YPG, между която и кюрдските бунтовници, водещи от 30 г. война в Турция, няма никаква разлика.

Кюрдски представители, свързани с YPG, казват, че на тях им е било обещано САЩ да ги въоръжават директно, ако те водят битка срещу крепостта на ИД в Сирия град Ракка.

В понеделник сирийските бунтовнически групи заявиха, че са решили да замразят разговорите за възможното си участие в мирните преговори за Сирия, подготвени от Русия в Казахстан, докато сирийското правителство и неговите подкрепяни от Иран съюзници не прекратят това, за което биват обвинявани - нарушаването на примирието.

Бунтовническите групи казват, че сирийската армия и нейните съюзници постоянно нарушават примирието в долината Уади Барада и в източния регион Гута, близо до Дамаск, както и в провинциите Хама и Дараа. Сирийското правителство отговаря на тези критики с думите, че атакува само позиции на ИД и Джабхат Фатех ал-Шам (по-рано се наричаше Фронт ал-Нусра), две групировки, които не са част от примирието. Споровете подчертават трудностите по прилагане на примирието, когато групи, които не са страна по него, са близки до групи, които са част от него.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес