Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп ще връща тайните затвори на ЦРУ?

26 януари 2017, 06:20 часа • 1248 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп подготвя указ, който ще отвори път за възобновяване на работата на тайните затвори на ЦРУ, които бяха дълго време обект на остри критики. Това бе съобщено от американски медии, но Белия дом отрече да се подготвя такъв документ, предаде БГНЕС.

„Това не е документ на Белия дом“, каза говорителят на американското президентство Шон Спайсър. „Не знам откъде идва“, добави той, без да каже обаче дали става въпрос за текст, подготвен за президента, или не.

Проектът за указ от три страници бе публикуван от „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“. Той отменя подписаните през януари 2009г. от предишния президент Барак Обама укази, с които се затваряха затворът в Гуантанамо и „тайните затвори“ на ЦРУ извън страната. С тези укази се разрешаваше и достъп на Червения кръст до всички задържани от САЩ по света и се слагаше край на техники за разпити с използване на изтезания.

Този проект за указ на Доналд Тръмп сам по себе си не води до отварянето на затворите на ЦРУ отново, но открива път за това. Той предвижда да се иска от директора на националното разузнаване да дава своите препоръки за отваряне на тайни затвори при нужда.

Затворите на ЦРУ бяха създадени тайно по време на президента Буш в началото на „войната срещу тероризма“ в няколко страни като Полша Литва, Румъния, Афганистан, Тайланд и др.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес