Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп се похвали, че САЩ изкупили почти изцяло одобрено лекарство срещу коронавируса

25 юли 2020, 12:23 часа • 2691 прочитания

Властите на САЩ изкупиха 90% от световните запаси на лекарството "Ремдесивир", което се използва за лечение от коронавируса. Това обяви президентът Доналд Тръмп, след като подписа указа, позволяващ да се намалят цените на лекарствата в страната.

"Моята администрация осигури контрола върху 90% от световните запаси на препарата "Ремдесивир", който има великолепно действие", каза Тръмп в типичен стил, след като говореше същото и за хидроксихлорохина.

По-рано този месец британският вестник The Guardian съобщи, че властите на САЩ са изкупили цялото количество "Ремдесивир" за три месеца занапред. Както отбеляза изданието, това означава, че в близко време нито една държава не може да закупи препарата в значителни количества.

Лекарството е разработено от американската биофармацевтична компания Gilead Sciences. По данни на The Guardian, американската администрация е придобила над 500 000 дози, което представлява 90% от обема на препарата, който ще бъде произведен през периода юли-септември. Обществени организации изразиха безпокойство от едностранните действия на САЩ.

Според научни данни, препаратът съкращава периода на оздравяване от коронавирус до четири дни.

Още: "Екстракт от водорасли удря COVID по-успешно от "Ремдесивир"

"Почти няма промяна в дневната картина на коронавируса в България"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес