Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп се намесва с ФБР в опазването на сигурността на големи градове в САЩ

23 юли 2020, 07:50 часа • 2915 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви "щурм" на федерални агенти към горещи точки на престъпления, включително Чикаго, след увеличаване на насилието в третия по големина град в страната.

"Обявявам щурм на федерални правоприлагащи органи в общности, засегнати от насилие", заяви Тръмп в Белия дом, предаде БГНЕС.

Министерството на правосъдието "незабавно ще прехвърли федералните правоприлагащи органи в град Чикаго", добави президентът, който все повече се стреми да превърне закона и реда в тема на кампанията си за преизбиране.

Главния прокурор и правосъден министър Уилям Бар каза, че операцията ще разположи около 200 агенти в Чикаго и още 30 в Албъкърки, Ню Мексико, след като стартира по-рано този месец в Канзас Сити, Мисури, където вече има 200 служители.

Стрелби се разразиха в редица градове в САЩ това лято, като над 60 души са застреляни в Чикаго, включително 14 загинали само през изминалия уикенд, според ведомството.

Тръмп предупреди в понеделник, че може да изпрати федерални служители в Ню Йорк и други градове, ръководени от демократите, за да защити федералните сгради и, както той каза, закона и реда.

Кметовете на шест големи града - Атланта, Вашингтон, Сиатъл, Чикаго, Портланд и Канзас Сити - заявиха в писмо до Бар и секретарят по вътрешната сигурност Чад Уолф в понеделник, че непоисканите разполагания на федерални войски нарушават Конституцията. Днес Тръмп отвърна, че иска "правоприлагането да стане по-силно, а не по-слабо", като добави, че трябва да се наемат повече служители, а не да се съкращават бюджетите на полицейските управления. 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес