Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп с административна хватка в полза на републиканците при избори

22 юли 2020, 08:40 часа • 1567 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп разпореди преброяването на САЩ да изключи нелегалните имигранти от броя на населението при определяне на представителството в Конгреса, което може да увеличи в дългосрочен план силата на републиканците, пише БГНЕС.

Безпрецедентната заповед оспорва отдавна приетия конституционен мандат да се брои всеки човек, пребиваваща в страната на всеки 10 години като основа за определяне на представителността в Камарата на представителите, състояща се от 435 места.

"За целите на повторното разпределение на представители след преброяването през 2020 г. политиката на Съединените щати е да изключват от базата за разпределение на места в Камарата на чужденците, които не са в законно имиграционно положение", се казва в заповедта на Тръмп.

Изключването на недокументирани мигранти при определяне на конгресни райони "е по-съвместимо с принципите на представителната демокрация", се казва в заповедта.

Щатите, които имат политика, насърчаваща нелегалните имигранти, "не трябва да бъдат възнаграждавани с по-голямо представителство", се казва още в съобщението.

Той посочи като пример Калифорния - най-населеният щат в страната, с 53 представители в Камарата. В заповедта се казва, че поне шест процента от населението на Калифорния се състои от нелегални мигранти и ако те бъдат изключени от преброяването, тя ще загуби две или три места в Конгреса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес