Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп предлага на ЕС напълно свободен пазар, но селското стопанство в САЩ вече страда от контрамитата

25 юли 2018, 08:08 часа • 1956 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на лидерите на Европейския съюз да се откажат от всички защитни мита, търговски бариери и субсидии. Той стори това преди днешната си среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"ЕС пристига във Вашингтон, за да обсъдим търговската сделка", написа Тръмп в своя Twitter профил. "Имам една идея за тях. И САЩ и ЕС да отменят всички мита, бариери и субсидии! Това ще е свободен пазар и свободна търговия. Надявам се да го направят, ние сме готови - но те няма да го направят", написа американският президент.

Същевременно САЩ ще отпуснат 12 млрд. долара, за да подпомогнат местните земеделци и животновъди, които попаднаха под ударите на търговските контрасанкции, предаде БГНЕС.

Министърът на земеделието на САЩ Сони Пърдю обяви, че правителството възнамерява "да подпомогне фермерите и така да даде на президента Доналд Тръмп време, за да договори дългосрочно търговско споразумение". Това е първото изявление на американските власти, с което се признава, че митническата войн на Тръмп се отразява негативно на американски производители. Според Пърдю потенциалните загуби в сектора земеделие са на стойност 11 млрд. долара.

През последните месеци Тръмп се конфронтира с множество американски търговски партньори като едностранно въведе наказателни мита върху вноса на стомана, алуминий и китайски стоки на стойност десетки милиарди долари. Тези действия на американската администрация предизвикаха въвеждането на контрасанкции от засегнатите страни (Канада, Мексико, Китай и ЕС), от които най-сериозно пострадаха производителите на соя и свинско месо. Обявените от Министерството на земеделието мерки са насочени към производителите на соя, сорго, пшеница, свинско месо, млечни продукти, плодове, ориз и ядки.

Според Пърдю обаче решението на Тръмп "е ясен сигнал, че чужди държави не могат да тормозят нашите земеделски производители и да принудят Съединените Щати да капитулират". "Правилната политика на чуждите държави е да преустановят лошото си поведение, а не да отговарят с незаконни мита", добави министърът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес